Erika Nordvall Falck ställer ut på Ájtte fjäll- och samemuseum.
Erika Nordvall Falck ställer ut på Ájtte fjäll- och samemuseum. Foto: Lisa Utsi/Sameradion & SVT Sápmi

Stor vantsamling ställs ut

7:34 min

Erika Nordvall Falck, som sedan tonåren intresserat sig för vantar, ställer under marknaden ut främst lulesamiska vantar från Jokkmokk och vantar från Jukkasjärviområdet.

- Utställningen berättar ju inte allt men jag försöker ge min bild av det jag fått veta om vantarna, säger Erika Nordvall Falck.

Redan som tonåring fångades hon av vantar, och började då också samla på vantar.

- Alla behöver vantar och det är fina gåvor, det finns omsorg i vantar, det är någon som har gjort dem, säger Nordvall Falck.

En sak som hon uppmärksammat på när hon pratat med människorna som tillverkat och använt vantarna är att när det inte finns några regler när det kommer till vantar.

- Både äldre kvinnor och män säger att det inte finns några regler, det finns områdesvantar men det finns inga förbud och måsten, inte så tydliga regler som det är med mössorna och den samiska dräkten, säger hon och förklarar att man inte ser lika tydligt om det är mans- eller kvinnovantar.

- Till exempel Petrus Grufvisares finvantar är det mycket rosa i, och den här kvinnovanten har en blå botten. Färgerna som vi tänker idag kring kön verkar man inte ha i det här gamla materialet, säger Erika Nordvall Falck.

I utställningen på Ájtte fjäll- och samemusuem vill Erika Nordvall Falck också lyfta fram två kvinnor som haft stor betydelse för vantarna – Maria Larsson Märak som levde på fjällhemmanet Skaite vid sjön Pearaures ände, hela familjen var involverade att ta hand om ullen som de egna fåren gav.

- I materialet från Jukkasjärvi området så berättar jag också särskilt om Teres Torgrim som samlade vantar för att använda i nomadskoleundervisningen i början av förra seklet, avslutar Erika Nordvall Falck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista