Ande Somby
Ande Somby. Foto: Dan Robert Larsen/NRK Sápmi Foto: Dan Robert Larsen/NRK Sápmi
#girjasmotstaten

Jurist: En väldigt modig dom

1:42 min

Tingsrättsdomen som kom i veckan ger Girjas sameby rätt att ensam förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns marker. "En väldigt modig dom", säger Ánde Somby, jurist vid Tromsö Universitet som har läst delar av den långa domen.

- Den är grundlig, nästan så grundlig att domaren nu kan doktorera i det frågorna han har dömt i.

Tingsrätten i Gällivare kom med den 260 sidor långa domen i onsdags. Enligt domarna i fallet har Girjas Sameby brukat markerna längre än Staten och har därför ensamrätt på småviltsjakten och fisket i området.

Juristen Ánde Somby säger att domarna har gjort sin efterforskning och att båda sidorna vägts emot varandra grundligt. Det krävs en akademisk modighet att ta samebyns sida, menar Somby som är försteamanuensis i rättsvetenskap vid den juridiska fakulteten på Universitetet i Tromsö.

Somby har urfolksrättigheter som specialområde och han menar att det anmärkningsvärda är den juridiska metoden.

 – Det att det samiska brukandet har fått juridisk betydelse. Domaren har inte låst sig in i det skrivande texternas rum.

Domen använder sig av internationella källor om urfolksrättigheter, något som Ánde Somby inte tror många domare vågar göra då de är på engelska.

Urminnes hävd har också vägt tungt i hur domen fallit och Somby anser att det är speciellt för svenskt rättsväsende att ta hänsyn till något som inte är skrivet på papper.

- Det är jättespännande med hur urminnes hävd har använts i den här domen. Till skillnad från avgörandet i skattefjällsmålet, så väger frågan om urminnes hävd betydligt tyngre, säger Ánde Somby, jurist på Tromsö Universitet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista