Aili Keskitalo
Sametingets president i Norge Aili Keskitalo. Foto: Marte Lindi/NRK Sápmi Foto: Foto: Marte Lindi/NRK Sápmi
#girjasmotstaten

Hoppas domen leder till förändrad samepolitik

Aili Keskitalo: Lea stuora vuoitun
6:10 min

Sametingets president i Norge Aili Keskitalo gläds åt domen i girjasmålet och hoppas att den leder till en större förståelse bland svenska myndigheter.

– Jag gläds med många samebyar och samer på svenska sidan, det är en stor seger på det sättet att svenska domstolen har tagit hänsyn till samiskt bruk av markerna, att rättigheterna kan grundas på samiskt brukande, säger Aili Keskitalo till NRK Sápmi.

Om domen står sig genom överklagningar i rättssytemet så menar hon att det är ett stort steg framåt, särskilt för samer på svenska sidan.

– Men vi är ju ett folk och det som sker på svenska och finska sidan rör också norska sidan.

Keskitalo säger att man från Sametingets sida inte har hunnit analysera domen ordentligt, själv har hon läst delar av domen och följt medias rapportering. Det Keskitalo fäster uppmärksamhet kring är att man på norska sidan hade en liknande situation gällande Finnmarkslagen.

– Orsaken till varför vi fick Finnmarkslagen och varför vi nu är med och förvaltar mark och vatten i Finnmark, det är för att staten inte kunde styrka hur den hade blivit markägare. Så förstår jag att det är också gällande Girjasdomen att staten inte har kunnat bevisa varför den ska ha förvaltningsrätten av jakt och fisket.

Keskitalo gläds också åt att tingsrätten har kommenterat och underkänt delar av svenska statens argumentation, som hon betecknar som mycket bitter och svår att acceptera från samiskt håll.

– Den sortens argumentationen hör till en annan tid, en koloniseringstid och det är bra att domstolen har sett det, det ger en tro till rättssystemet, att vi lever i länder och samhälle där det finns en rättssäkerhet också för samerna.

Generellt sett anser Aili Keskitalo att det är bättre att lösa rättighetsfrågor för samerna genom den politiska vägen, eftersom det kan vara förenat med stora risker lösa det via rättssystemet. Hon berättar att i den norska sidans samerättsutveckling så har politiken och domstolarnas beslut skett jämsides och de har i det politiska arbetet kunnat dra nytta av domarna och domstolarnas arbete.

Keskitalo menar därför att man inte enbart kan förlita sig på den politiska vägen, och inte heller enbart på rättssystemet, utan bägge behövs.

– För samer på svenska sidan så är det här inte bara en rättslig vinst, jag hoppas att det också medför större förståelse hos svenska myndigheter och att de tolkar domen på så sätt att de måste förändra sin politik, säger Aili Keskitalo i intervjun med NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".