I samband med samiska nationaldagen så sänder SVT en talkshow med samiska artister, som Sofia Jannok , Åsa Simma och Ande Somby. Foto: SVT
I samband med samiska nationaldagen så sänder SVT en talkshow med samiska artister, som Sofia Jannok , Åsa Simma och Ande Somby. Foto: SVT
Sámi álbmot beaivi / Samiska nationaldagen

TV: Samiska nationaldagen med Sofia Jannok och Mari Boine

I dag är det samiska nationaldagen och i samband med det så bjuder SVT Sápmi på en talkshow med gäster som Sofia Jannok, Ande Somby och Åsa Simma. 

Se programmet i SVT Play.

I dag firas den samiska nationaldagen över hela Sápmi, och programledarna Per-Josef Idivuoma och Merethe Kuhmunen har bjudit gäster för att prata om det gångna året. Vilka var de största händelserna i Sápmi i 2015, och vilka personer utmärkte sig? Medverkar gör bland andra Sofia Jannok och Ande Somby.  

Programmet sänds kl 18.30 i SVT 2 och kommer även att finnas på SVT Play.

Och det är inte nog med det.

Kl 17.40 i samma kanal sänds ett norskt-samiskt program från 2011 om den samiska världsartisten Mari Boine. En modern och urban samekvinna, som pendlar mellan storstadsliv, konserter och resor runt hela jorden, men som samtidigt alltid längtar tillbaka till stillheten och naturen i Sameland. "Jag känner mig som silvertärnan", säger hon, flyttfågeln som alltid längtar efter ljus och värme. "Jag finner inte ro att etablera ett eget hem, men har nu insett att scenen är mitt hem".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista