Tanja Nordfjell. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Tanja Nordfjell. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
Risten-Elle Siri
2 av 2
Risten-Elle Siri från Sámi Grand Prix tävlingsledning Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi

Endast en tävlade i Sami Grand Prix deltävling

1:43 min

Tanja Nordfjell från Undersåker i Jämtland, men nu boende i Vilhelmina, var den enda tävlande i Sami Grand Prix deltävling i Jokkmokk. Men istället för att ställa in tävlingen valde juryn att skicka Nordfjell till finalen som hålls i Kautokeino under Påskfestivalen.  

När det stod klart att tävlingsledningen skickar Tanja Nordfjell till tävlingen pratade Sameradion & SVT Sápmis reporter med Nordfjell.

– Det var ju häftigt och överumplande, sa en något förvånad Tanja Nordfjell.

Hur känns det att det bara är en deltagare?

– Det var ju lite snopet för det finns många kompetenta jojkare som hade kunna dykt upp här i kväll, säger Tanja Nordfjell

Risten-Elle Siri från Sami Grand Prix tävlingsledningen var nöjd över att Tanja Nordfjell ställde upp även om hon önskade att de varit fler. Siri menar att Sámi Grand Prix från ta på sig ansvaret att det endast fanns en tävlande.

– Vi är i alla fall nöjd att vi fick en. Det hade varit trist om vi inte fått någon. Men vi hade hoppades på minst fem, säger Risten-Elle Siri.

-– Orsaken kan vara att det är flera arrangemang som krockar och att vi gjort dålig reklam. Det största felet är vårt. Det är bara på Facebook vi har informerat, säger Risten-Elle Siri.

Trots att tävlingen redan var avgjord framförde Tanja Nordfjell en jojk till tonerna av sin gitarr. Efter tävlingen på börjar hon förberedelsen inför finalen som avgörs i Norska Kautokeino i under Påskfestivalen.

-– Jag ska skriva en riktigt bra jojk inför finalen. Sen har jag ju aldrig firat påsk där uppe, så jag vet inte riktigt vad jag har att förvänta mig. Det ska bli spännande, säger Tanja Nordfjell.


I år var det tredje året deltävlingen arrangerades i Sverige.

Tidigare vinnare:
2014 Jörgen Stenberg
2015 Per Olof NuttiGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista