Christina Allard. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Christina Allard. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
#girjasmotstaten

Universitetslektor: Rättighetsfrågorna mer oklara än vad svenska staten vill se

1:42 min

Girjasdomen är en indikation på att svenska staten bör ta samiska rättigheter på allvar och utreda dem grundligt.

Det menar Christina Allard, universitetslektor i rättsvetenskap och specialiserad på samiska rättigheter.

- Domstolen i det här fallet pekar på att rättighetsfrågorna är mer oklara än vad svenska staten vill se. Och den rättsliga regleringen som vi har idag stämmer inte överens med den egentliga rätten samer har. 

Girjasdomen har alltså fallit och det är samebyn som har ensamrätt till småviltsjakten och fisket i området. Christina Allard, juridikexpert i samiska frågor, menar så som många andra jurister att domen är grundlig. Domarna har gjort en egen bedömning av urminneshävd, och inte följt nordmalingsdomens syn i frågan, säger Allard.

- Jag är förvånad att det är en dom till samebyns fördel, men det visar att domstolen har satt sig in i materialet och gjort en självständig bedömning av det rättsliga materialet men också av historiskt arkeologiskt material.

Och Christina Allard tror att rättsfrågan kan hålla i högsta instansen, om domen överklagas. 

- Det är svårt att sia hur det går, men man kan i alla fall att så långt att det visar att det är ganska oklart. Inte oklart att samebyn har rättigheter, men att i förhållande till rennäringslagen och annan lagstiftning så är statens syn inte den enda, säger universitetslektorn i rättsvetenskap, Christina Allard.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista