Stefan Sydberg. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 3
Stefan Sydberg. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
Twitter. Foto: Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Sveriges Radio.
Isak Utsi, Sáminuorra. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Isak Utsi, Sáminuorra. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#girjasmotstaten

Ledande kommunpolitiker ville flytta om samebyn vann Girjasdomen

1:12 min

I onsdags, när Girjasdomen kom, twittrade Kiruna kommuns andre vice ordförande Stefan Sydberg "Viktig dag i dag. Kl.11.00 faller domen huruvida vi skall bo kvar i norr eller ej"

Sáminuorras ordförande Isak Utsi tycker att ledande politiker borde vara försiktigare med att polarisera i Girjásdomen.

- Människor får så klart tycka vad man vill, men jag tycker att ledande politiker i länet och Sverige generellt sett, borde ta ett ansvar att ena och inte splittra samhället mer. Jag tyckte att tweeten var polariserande, säger Isak Utsi.

Strax före Girjásdomen blev offentliggjord tweetade Kiruna kommuns andre vice ordförande Stefan Sydberg att i dag är det en avgörande dag om man kan bo kvar i norr eller ej.

Sáminuorras ordförande Isak Utsi tycker att Sydbergs tweet var onödig och överdramatiserande och han menar att han som ledande politiker bör vara försiktig med att göra saken värre en det är.

Men Stefan Sydberg håller inte med om att det splittrar folk. Men han medger att han skulle ha tänkt sig för om det han skrev, säger han.

- Jag hade kunnat strunta i göra den, säger Stefan Sydberg.

Sydberg säger att det finns en oro bland folk om vilka konsekvenser domen har och han menar att staten bör förvalta jakt och fiske i fjällen, och han är orolig för domens konsekvenser.

- Som juristen för samebyn själv sa, att i princip innebär det här att andra än samebyn inte kan göra annat en att gå i fjällen eller var man vill vistas, säger Stefan Sydberg, Kiruna kommuns andre vice ordförande.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista