Ingrid Inga och Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Ingrid Inga hade gärna varit mer involverad i styrelseordförande Håkan Jonssons möte med statsministern. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Kritik mot första mötet med Sveriges statsminister

Ingrid Inga: Lite märkligt arbetssätt det här
2:03 min

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson träffar i morgon statsminister Stefan Löfven. Men trots att det är första gången som en representant från Sametinget har möte med Sveriges statsminister har inte oppositionen informerats.

Håkan Jonsson har som Sametingets styrelseordförande fått en inbjudan till möte med statsminister Stefan Löfven. Men Ingrid Inga i Samelandspartiet tycker att oppositionspartierna borde ha blivit informerade om mötet och fått möjlighet att påverka innehållet.

- Även om vi inte sitter i styrelsen så kunde han ju ta kontakt med oss för att höra vilka frågor vi tycker är väsentliga att lyfta fram. Jag tycker att det är ett lite märkligt arbetssätt det här, eftersom Håkan Jonsson som styrelsens ordförande företräder alla samer, säger Ingrid Inga.

Men är det inte det här som är priset för att hoppa av styrelsearbetet?

- Det var ju en av anledningarna till att vi lämnade Sametingets styrelsearbete, det var ju dålig information från styrelsens ordförande.

Och Håkan Jonsson själv håller med Ingrid Inga om att han företräder alla samer vid mötet med Stefan Löfven, men tycker det är självklart att det är den politiska ledningen som beslutar om innehållet i mötet.

-  Den dag som de sitter i politisk ledning så är det de som beslutar innehållet.

Men, Lars-Miguel Utsi i Guovssonásti är också kritiskt till att oppositionen inte informerats och är orolig att inte renskötselfrågorna lyfts fram i mötet med Stefan Löfven.

- Man måste jobba också för renskötselns frågor om man ska kunna utveckla det samiska samhället. Man måste ha bra kommunikation med renskötsel, och de här partierna har inte det.

På mötet kommer stora övergripande frågor att tas upp, som Sametingets framtid och utmaningar, samiskt självbestämmande, framtida samepolitik, arbetet med nordisk samekonvention och att Sverige bör ratificera ILO 169.

Håkan Jonsson tycker inte det finns fog för någon oro om att inte rennäringsfrågor lyfts fram.

- Då det gäller de frågorna kommer jag naturligtvis ta upp rovdjursfrågorna som är väldigt aktuella, där vi har ett förvaltningsverktyg nu som vi inte tycker fungerar tillfredsställande, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".