Nils Harnesk, Norrbottens museum. Foto: Anna Sunna/Sveries Radio Sameradion
Nils Harnesk Foto: Anna Sunna/Sveries Radio Sameradion
Rádio Sápmi

Han ser två sidor av Girjasdomen

Nils Harnesk: Den aktualiserar de andra domarna
6:14 min

Han är aktiv samhällsdebattör, politiker i Luleå kommun och jobbar som arkeolog och verksamhetsutvecklare vid Norrbottens museum. Nu berättar Nils Harnesk sitt perspektiv av Girjasdomen. 

Nils Harnesk har på sin bloggsida skrivit om hur han ser på Girjasdomen som kom förra veckan vid Gällivare tingsrätt. Han upplever den som dubbel. Ena sidan att det är en seger för Girjas sameby och den andra sida att klyftan som finns inom den samiska befolkningen, mellan renskötande samer och övriga, riskerar att öka på grund av statens splittringspolitik.

Harnesk skriver om fyra faktorer som kommer att avgöra utveckingen av domen. Samebyns agerande, hur rättsprocessen kommer att fortsätta, hur Sametinget klarar av att samla sig kring rättighetsfrågorna och vad staten väljer att göra i ett nästa skede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".