Fjärrundervisning ett lyft för samiskan

Närmare hundra elever får nu läsa samiska vi fjärrundervisning, trots att möjligheten inte ens är ett år gammal. Det här ger möjlighet att förbättra samiskans situation på svensk sida, säger projektledaren Tiina Johansen. 

Tiina ser fjärrundervisningen som en bra komplement i de kommuner där man inte lyckats hitta samisklärare till undervisningen.

- Ju längre vi kommer med det här projektet, desto mer tror jag att det här är en bra lösning på lärarbristen i samiska, säger Tiina Johansen.

Från 1 juli förra året har sameskolstyrelsen haft rätt att anordna fjärrundervisning till de platser där samiska lärare saknas. Kommunen betalar Sameskolstyrelsen för tjänsten.  

Efter nyår har eleverna i fjärrundervisningen ökat allteftersom och just nu läser 87 elever samiska via fjärrundervisingen. De flesta elever nordsamiska men även lule- och sydsamiska.

Åsa Blind har länge arbetat som lärare på Gällevare sameskolan och har länge hållit fjärrundervisning och hons ser både bra och mindre bra sidor.

- En stor skillnad är att vara fysiskt med eleverna i ett klassrum, då kan man plötsligt komma på något annat att göra. Via datorn måste det vara uppstyrt och man måste veta vad som ska göras, säger Åsa Blind.

Även om fler och fler elever får sin samiska via fjärrundervisning, så finns det utmaningar. Sameskolstyrelsen har nu elva elever som väntar på att få undervisning i ume- och pitesamiska, till dem söker man efter lärare.

- Det är glädjande att vi kan erbjuda fler och fler samiska men det känns i hjärtat när en del elever har väntat i åtta år och föräldrarna har kämpat för samiskan. Nu finns det iallafall möjlighet att få undervisning, säger Tiina Johansen, projektledare för sameskolstyrelsens fjärrundervisning.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista