Samiska flaggor vid Uppsala Universitet. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Samiska flaggor vid Uppsala Universitet. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion

Ökat intresse att läsa samiska i Uppsala

2:17 min

Intresset för att plugga samiska och samisk kultur på universiteten minskade i fjol, visar en färsk rapport. Men på Uppsala universitet har antalet studenter ökat.

Samiskalektorn Torbjörn Söder i Uppsala tror att ökningen beror på flera saker.

- Det i samhället i stort tror jag det finns ett ökat intresse för samiska frågor och det samiska språket, eller nordsamiska i vårt fall som vi undervisar i, säger Torbjörn Söder.

En rapport från Universitets och högskolerådet visar att antalet antagna till kurser i samiska och samisk kultur minskade 2015 jämfört med 2014.

Vid Umeå universitet, som sedan 2012 har ett nationellt ansvar för att stärka samiskan, minskade antalet behöriga sökande i samiska språkkurser från 68 antagna till 38. En minskning på 44 procent. Också i kurser i samisk kultur minskade antalet behöriga sökande och antagna.

Men Mikael Vinka, som är professor i samiska vid Umeå universitet, menar att det handlar om naturliga variationer och att studenter istället valt andra lärosäten.

- Jag tror det är ganska vanligt vad gäller högre studier att man ser olika fluktueringar från år till år. Vissa år går det upp, andra år går det ner. Överlag har vi haft, för samiska förhållanden, gott om studenter under väldigt lång tid, så kommer det en nedgång så kommer det inte som en överraskning.

Mikael Vinka tror inte att intresset minskat att lära sig samiska.

- Överlag måste jag säga att intresset för samiskan har ökat generellt i hela det samiska området. Säger Mikael Vinka.

Det här bekräftas av Uppsala universitet där det skett en ökning av antalet behöriga sökande och antagna till språkkurser i samiska och nordsamiska. Höstterminen 2015 var det cirka 130 behöriga sökande och 69 antagna till någon av språkkurserna, medan det året innan varit 20 talet färre.

- Vi har distansundervisning, som gör att de som läser våra kurser inte behöver flytta till Uppsala utan kan bo kvar hemma. Många var våra studenter vill ju kunna kombinera samiska studier med förvärvsarbete eller andra studier, det är väl en av anledningarna till att vi fått fler studenter, säger samiskalektorn Torbjörn Söder i Uppsala.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista