Foto: Per-Josef Idivuoma
Foto: Per-Josef Idivuoma

Dispens från hjälmtvånget dröjer

Som bekant beslutade regeringen om en ny trafikförordning i december som trädde i kraft vid årsskiftet och i den infördes hjälmtvång för skoter och fyrhjuling. Transportstyrelsen arbetar just nu med föreskrifter för den nya förordningen.

Samernas Riksförbund (SSR) sökte omgående dispens från hjälmtvånget för renskötselarbete och igår träffade SSR Transportstyrelsen för att framföra sina grunder och behov för dispens. Det man tryckte på var bland annat risken för belastningsskador. De nya föreskrifterna lär inte bli klara förrän till nästa år, så fram till dess finns krav på skyddsutrustning.

- Om man åker fast i en kontroll utan hjälm är bötesbeloppet 1 500 kr men det vi ser som större fara är om man i renskötselarbetet skadar sig och inte har hjälm, hur reagerar försäkringsbolaget då, säger Jenny Wik Karlsson, SSR:s jurist.

Transportstyrelsen ska nu se över om det finns möjlighet till någon annan dispens under 2016 för renskötselarbete och ska återkomma till SSR angående det.

Enligt uppgift har Transportstyrelsen också kontakt med polis, fjällräddare och länsstyrelse i arbetet med framtagande av föreskrifter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".