Stina Larsson & Amanda Stenberg, Sandbackaskolan Arvidsjaur Foto: Privat
1 av 3
Stina Larsson & Amanda Stenberg, Sandbackaskolan Arvidsjaur. Foto: Privat
Bild ur samisk målarbok
2 av 3
Brunsten. Bild ur målarboken. Foto: Privat
Skoterbild ur samisk målarbok
3 av 3
Skoterbild ur målarboken. Foto: Privat
Rádio Sápmi

Färglägg det samiska året -nytt ungdomsprojekt

3:52 min

Amanda Stenberg och Stina Larsson har skapat en samisk målarbok med enkla fraser och ord. Texten blir på tre samiska varieteter och även på engelska. Det här är deras UF-projekt.

Amanda Stenberg, Malå och Stina Larsson, Arvidsjaur går sista året på ekonomiprogrammet på Sanbackaskolan i Arvidsjaur. I sitt UF-företag, Straight outta Sápmi, har de gjort en samisk målarbok som i första hand riktar sig till barn mellan sex och nio år. De har haft hjälp av en tecknare till bilderna och det är deras tankar som avbildats, berättar Stenberg. Texten i målarboken översätts till lule-, syd- och nordsamiska och även engelska. Målarboken är uppbyggd som en berättelse där vi får följa det samiska året.

UF-företagande är en utbildning som Ung Företagsamhet erbjuder ungdomar i åldern 16-20 år. I utbildningssyfte får man möjlighet att driva ett eget företag under ett läsår som en del av sina gymnasiestudier.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista