Ann Salomonson
1 av 2
Ann Salomonson, vice ordförande i Såhkie Umeå sameförening. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Tráhppie, samisk kulturcenter, Umeå. Foto: Marica Blind/Sameradion
2 av 2
Tráhppie, samisk kulturcenter, Umeå. Foto: Marica Blind/Sameradion

Umeå sameförening satsar på ett samiskt kulturår

2:10 min

Nu satsar Såhkie - Umeå sameförening - på ett samiskt kulturår. Det blir allt från boksläpp, berättarkvällar till jojkkvällar.

Ann Salomonson, Som är vice ordförande i Såhkie menar att det handlar om att ge samiska kulturarbetare en plattform för att möta en publik.

-Men det är också för att en bredare publik ska bekanta sig med samisk kultur.

Umeå sameförening har ansökt om pengar hos Sametingets kulturråd för projektet Jojk och berättelser i Umeå. Evenemangen äger rum på det samiska kulturhuset Tráhppie och andra scener i Umeå vid olika tidpunkter under 2016, något som sameföreningen kallar det samiska kulturåret.

-Vi har ju ambitionen och vi är ju också ett nationellt samiskt kulturhus och då ska man ju sköta det här på årlig basis, säger Ann Salomonson

Vad får publiken ut av det här?

-Vi har ju två målgrupper. Dels vänder vi oss mot en samisk målgrupp men även mot en svensk, eller allmänheten och för den samiska publiken är det igenkännandet och kanske inspiration också.

Det är närmare tjugo olika arrangemang på gång, med allt från boksläpp och berättarkvällar till jojkkonserter och hittills har sameföreningen fått medel beviljade från Umeå kommun och statens kulturråd på sammanlagt 360 000 kronor. Nu hoppas sameföreningen på ytterligare 131 000 kronor från sametinget för att ro projektet Jojk och berättelser i Umeå i hamn.

-Just jojk och berättande är väldigt centralt i den samiska kulturen, jag menar, jojken är ju en berättarform och det vi hoppas är ju att fler vill komma och berätta sin historia, sina upplevelser, men också att fler ska få möjlighet att jojka.

En sån här satsning då. Vilken betydelse kan det ha för samisk kultur?

-Ja, det är ju att synliggöra den för en bredare publik, men också att ge fler, till exempel ungdomar, att lära sig mer om sin historia och ta till sig till exempel jojken och vi har de här språkgrupperna, att börja ta tillbaka sitt eget språk, säger Ann Salomonson, vice ordförande i Såhkie.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista