Sameskolstyrelsen chef, AnnChatrin Brandén menar att man behövde satsningen. FOTO: SVT
1 av 2
Sameskolstyrelsens chef, Annchatrin Brandén. FOTO: Sameradion & SVT Sápmi
Anja Taube. Foto: SVT Sápmi
2 av 2
Anja Taube. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Myndigheter får uppdrag att ta emot nyanlända

2:02 min

Enligt ett regeringsuppdrag ska statliga myndigheter fram till och med 2018 ta emot nyanlända arbetssökande för praktik. Sametinget och Sameskolstyrelsen är två av de myndigheter som fått det här uppdraget.

Den tillförordnade skolchefen Annchatrin Brandén på Sameskolstyrelsen ser positivt på uppdraget.

-Jag tycker det är oerhört viktigt att komma in på en arbetsplats och träna språket och bli integrerad.

Sameskolstyrelsen och Sametinget är 2 av totalt över 200 myndigheter - ja i listan finns allt från olika institut och arkiv till museer och universitet - som från april i år till sista december 2018 fått uppdrag av regeringen att ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen att ta emot nyanlända arbetssökande för praktik.

Men än så länge är det oklart vad en nyanländ på praktik hos Sameskolstyrelsen ska kunna göra, eller om det ens är möjligt för myndigheten att ta emot nyanlända på praktik.

Orsaken menar den tillförordnade skolchefen Annchatrin Brandén är att det krävs utdrag ur belastningsregistret vilket inte nyanlända arbetsökande har.

- Så det blir lite svårigheter för oss och vi ska diskutera igenom det här för att se att vi kan hitta någonstans där vi kan ta emot praktikplatser, det är jätteviktigt tycker jag,  säger Annchatrin Branden.

Men hur passar det här ihop med ert övriga uppdrag att driva fem sameskolor och se till så att samers barn får tillgång till utbildning enligt skollagen?

- Jag tycker det är en intressant fråga. Jag tycker det är viktigt att samer får möta nyanlända och det omvända.

Bakgrunden till regeringsbeslutet är flyktingsituationen i världen som innebär att fler söker sig till Sverige och syftet med uppdraget från regeringen är att de nyanlända arbetssökande ska få utveckla sina kunskaper i det svenska språket, få ett ökat nätverk och få kunskap om arbete på statliga myndigheter.

Också Sametingets kanslichef Anja Taube ser det som ett viktigt uppdrag att ta emot nyanlända arbetssökande på praktik, även om hon inte tror att Sametinget, som är en liten myndighet, kommer att kunna hjälpa till lika mycket som stora myndigheter.

- Men Sametinget finns ju idag lokaliserat på mindre orter, inte i storstäder, och på de mindre orterna kanske det inte finns så många andra statliga myndigheter, så bara därför kan vi kanske vara en viktig aktör på den orten, säger Anja Taube.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista