Renar på tallhed
Renar på tallhed i Västerbotten (renarna tillhör annan sameby) Foto: David Rydenfalk, Sameradion & Sápmi.

Hälften av landets samebyar har begärt katastrofskadeskydd i år

Hittills i år har 25 samebyar begärt katastrofskadeskydd hos Sametinget. Senast i raden är Vilhelmina södra sameby som begärt katastrofskadeskydd för 10 000 renar.

Ansökan gäller hela samebyns betesområde eftersom markerna är isbelagda, det inte finns något markbete att tillgå, det finns inga berg att beta en större renhjord på och lavbärande skog är svår att tillgå.

Enligt ansökan framgår också att det inte finns någon beredskap om betesförhållandena fortsätter, eftersom det inte finns något reservbete.

Just nu tillåts samebyns renar att sprida ut sig och befinner sig ända från fjällen i väster ner till Bredbyn i öster.

Om en utfodring ska ske kommer den ske i det fria för att säkra vattentillgången, menar samebyns ordförande Tomas Nejne. Det här ska vara det enda sättet att klara renarnas hälsa när dom samlas ihop för eventuell utfordring.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista