FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 2
FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
FN-granskning

Kräver åtgärder för samiska rättigheter

Johanna Westeson: Det är nog nu
1:41 min

Ett flertal människorättsorganisationer kräver i en rapport till FN en rad åtgärder för att stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige.
Det handlar bland annat om långa häktningstider, romers rättigheter och även samers rättigheter. Sverige uppmanas bland annat att ratificera ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter.

Det är FN:s människorättskommitté i Geneve som just nu genomför en återkommande granskning av hur Sverige lever upp till en av de FN-konventioner staten skrivit under, nämligen den om medborgerliga och politiska rättigheter.

I samband med detta har FN ställ en rad frågor som både staten och civilsamhället får svara på.

I sin rapport till FN skriver Civil Rights Defenders tillsammans 17 andra svenska människorättsorganisationer och aktivister att situationen i Sverige generellt är god, men det finns även brister.

Det råder orimligt långa häktningstider, diskrimineringen av romer fortgår, speciellt när det gäller romer från östeuropa och samernas landrättigheter har snarare försämrats sedan den förra granskningen, påpekas i rapporten.

-Det finns en oerhörd långsamhet och tröghet när det gäller samiska rättigheter och vi säger att det är nog nu. Nu måste regeringen agera för att inrätta ett verkligt skydd för samiska rättigheter, säger människorättsjuristen Johanna Westeson från organisationen Civil Rights Defenders, en av huvudförfattarna till rapporten.

Organisationerna skriver i rapporten att Sverige närmast tycks strunta i de senaste årens internationella kritik när det gäller samernas landrättigheter.

I rapporten påpekas att storskaliga gruvprojekt har fått förödande konsekvenser för de samiska rättigheterna de senaste fem åren - och en bidragande orsak enligt rapporten är den svenska minerallagstiftningen och regeringens mineralstrategi, som enligt rapporten går helt emot den internationella urfolksrätten om urfolks inflytande och självbestämmande.

-Den svenska lagen och tillämpningen har inte hängt med den internationella utvecklingen av urfolksrätten, speciellt när det gäller samernas inflytande över sina traditionella marker. Det är vi kritiska till, säger Johanna Westeson.

Mot bakgrund av detta kräver organisationerna att Sverige ratificerar ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter samt att en nordisk samekonvention färdigställs och införlivas i lagstiftningen.

Organisationerna kräver också större samisk inflytande över markexploateringar samt att regeringen inrättar en sanningskommission för att belysa och kompensera kränkningar mot samer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".