Roger Rimpi. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion
Roger Rimpi. Foto: Anna Sunna/Sveriges Radio Sameradion

Löpartävling på vinterleder

Roger Rimpi: ”Det har varit tufft väder”
7:59 min

Deltagarna i extremlöpartävlingen Ice Ultra går nu in på sista sträckan. I fredags startade femdagars tävlingen i Stora Sjöfallet och när de på tisdag förmiddag når målet i Jokkmokk har de avverkat 23 mil över fjäll och frusna sjöar.

Det var för två år sedan, 2014, som tävlingen Ice Ultra gick av stapeln första gången i Jokkmokk. Nu är de tillbaka igen, den här gången är det tretton tävlande, och Roger Rimpi som är med och ordnar tävlingen tror att nästan alla kommer att gå i mål. 

- Det är fantastiskt väder idag, men det har varit tufft. En av dagarna var de tvungna att hämta upp de som låg sist med snöskoter eftersom man inte såg mellan käpparna på leden, säger Roger Rimpi. 

Det är företaget Beyond the Ultimate som ordnar en serie deltävlingar som de ordnar runt hela världen – i öknen, i djungeln, på stora berg och så på is och snö i Jokkmokks/Gällivarefjällen. 

När de för två år sedan tog kontakt så var de tydliga med att de vill genomföra tävlingen tillsammans med lokalbefolkningen. Några grundkriterier är att på de samebymarker där loppet genomförs så ska samebyarna var informerade men också bli erbjudna jobb. Den här gången är det sex samebymedlemmar som jobbar.

- Det jag hört av dem som är på fältet är att samebymänniskorna verkar trivas, ha himla kul och skrattar mycket även fastän det är tuffa förhållanden. Då känns det bra att jobba med en sådan här sak, säger Rimpi. 

Han berättar att de är noga med att använda vinterleder och skoterleder som är godkända av kommun, länsstyrelse och samebyarna. Under måndagen avverkar de loppets längsta sträcka, hela nio mil från Laxholmen i sjön Karats östra del och ner mot Jokkmokk där de övernattar i Polcirkeln för att på tisdagen avverka de sista sju kilometrarna till Jokkmokk. 

Vem leder tävlingen nu måndag?

- Det är Robbie Britton, han plåstrar om sina fötter och kokar te medan de som är sist är tio-tolv timmar efter honom, han är helt otrolig!

- Det är så roligt att vara med i nånting positivt, tyvärr så är det ofta så negativt laddar när de samiska frågorna kommer upp i och med att det handlar om gruvor och intrång, de i sig är väldigt viktiga att få fram och debattera, säger Rimpi.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".