Det som finns kvar efter industribranden i Karesuando den 6 december. Foto: Lars-Ola Marakatt
I sju år fanns den här byggnaden innan den brann upp. Nu vill ägaren Göran Uusitalo bygga nytt. Foto: Lars-Ola Marakatt

Storbranden i Karesuando förblir olöst

2:26 min

Polisens tekniker har inte funnit några avgörande ledtrådar till hur storbranden i Karesuando i december startade.

Natten mot söndagen den 6 december fick det lokala brandförsvaret sitt livs utmaning. Den 3000 kvadratmeter stora industrilokalen stod i lågor mitt i natten.

Företaget Kirlast AB hyr lokalen till olika bolag, bland andra Arctic Print AB och Svenska Wip som använde det som lagerlokal och bussbolaget Hörvalls hade två stora bussar i byggnaden. Ena bussen brann, den andra räddades av brandförsvaret men värden för miljoner förstördes. 

- Värden för 70-80 miljoner gick förlorade om man räknar med allt. Byggnaden, tomten, inventarier, maskiner, lagervaror, säger Göran Uusitalo på Kirlast AB.

- Vi är alla förlorare. Det här var regionens största byggnad, större än Lombia ishall i Kiruna.

I början spekulerades det i att bussen var orsaken till att det började brinna. Men bussbolaget hade automatiskt släckningssystem och när det var milt väder var det heller ingen motorvärmare igång.

- Om bussen hade börjat brinna hade pulversläckaren släckt branden i bussen automatiskt, säger Nils Bals på Hörvalls buss.

Polisen var på plats något dygn efter branden och utredde orsaken. Utredare Ola Folkebrant har mer frågor än svar idag:

- Vi har letat efter spår om det skulle orsakat branden. Vi tror att branden startat i närheten av bussen. I en totalbrand är det svårt att uttala sig. Men det har brunnit intensivast i bussen men vi vet inte orsaken till branden, säger Ola Folkebrant.

Det finns dock inga tecken på att någon brutit sig in  och det är så uppbrunnet att teknikerna inte kan säkerställa brandorsaken.

- Vi har tittat på det och kan inte fastställa att något brott ligger bakom och har lagt ned fallet, säger Ola Folkebrant.

- Det var så hett att stålet smälte, så det är väl svårt att hitta något, säger Göran Uusitalo som vill satsa på nybygge.

- Det här har tagit mycket kraft och det tar väl två år innan allt det här är löst. Men målet är att bygga nytt, serverhallar kanske, det är väldigt elsäkert, kyla finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista