Vid norska gränsen, Arjeplogsfjällen. Foto: Anna Sunna
Vid norska gränsen, Arjeplogsfjällen. Foto: Anna Sunna

Har fått ja att starta kontroversiell gruva

Norska Kommunal- och moderniseringsdepartementet godkänner utvinning av kvarts i Nasafjell i Rana kommun. Detta påverkar i synnerhet Svaipa Sameby som har en kalvmärkningshage i området, men även fem andra samebyar påverkas. 

Det er Elkem som har sökt om uttag av kvarts i dagbrott från Nasafjäll i Nordland. Regleringsplanen berör ett areal på cirka fem kvadratkilometer, och driftstiden er beräknad till 30 år.

Svaipa sameby är den som direkt berörs av gruvan som ligger 500 meter från gränsen in på norsk sida och inom konventionsförslaget om gränsöverskridande renbete mellan Norge och Sverige som ännu inte är ratificerad. Området nyttjas till renbete av både Grans och Svaipas samebyar och Svaipa har en kalvmärkningshage i direkt anslutning till Nasafjäll.

Samebyns ordförande säger att ett dagbrott är det värst tänkbara att få som granne.
-Verksamheten kommer att ske i dagbrott med sprängningar och buller. Området kommer att bli obrukbart för kalvmärkning vid Silbojaur, säger Israelsson. 

Även turistnäringen och naturvärnare protesterar mot att Elkem som numera har kinesiska ägare ska öppna gruva i gränsfjällen. 

– De som står bakom projektet har inte norska interessen. Ägarna till Elkem sitter i Kina. Detta är politik og det är inte det vi sysslar med. Vi önskar att ta hand om ett unikt naturområde, säger Robert Bjugn i Rana turistförening till NRK Nordland som först skriver om saken. 

Många har protesterat. Både Fylkesmannen i Nordland, Områdestyret för renskötsel och norska Sametinget har uttalat sig mot delar av planerna. Enligt NRK Nordland har norska Sametinget dragit tillbaka sina invändningar, då planerna blev anpassade till kraven de ställde. 

I oktober ifjol bad Svaipa svenska Sametinget om hjälp i frågan. Ordförande i Svaipa Ingemar Israelsson är nöjd med stödet från Sametinget, även om det inte verkar ha hjälp byn. 
- Sametinget var tydlig i sitt uttalande, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista