Miljöpris till torvkåta vid Stora Sjöfallet

Skaparna av torvkåtan intill Naturum Laponia vid Stora Sjöfallet, Mats-Peter Åstot och Arne Negga tilldelas Gällivare kommuns miljöstipendium 2015

Kåtan är ett exempel på hur traditionellt och miljövänligt byggande kan anpassas till nutid, det skriver Gällivare Kommun på sin hemsida.

Motiveringen lyder;

"Torvkåtan vid Naturum Laponia är ett exempel på en byggnadsteknik som har gått i arv från genom generationer. Björkstammar, näver och torv från närområdet har använts för att bygga en bostad som är perfekt anpassad för klimatet här uppe. När kåtan inte längre används tar naturen tillbaka den och lämnar bara spår som de mest uppmärksamma kan se. Mats-Peter Åstots kåta på Viedásnjárgga vid Stuor Muorkke/Stora Sjöfallet är ett exempel på hur traditionellt och miljövänligt byggande kan anpassas till nutid."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".