Nu föreslås en samisk filmsajt

1:39 min

I Sametingets språkpolitiska handlingsprogram föreslås nu en samisk motsvarighet till filmsajten Netflix - Samiflix - som ska främja språkanvändningen bland barn och ungdomar.

Språknämnden menar att ett Samiflix behövs för att samla alla samiska filmer och dokumentärer och öka tillgängligheten för samisk film.

- Vi tror att just media är meningsfulla sammanhang för samiska ungdomar och barn idag. Och samiskan måste på något sätt följa med den tekniska utvecklingen, säger Anne Madeleine Kuhmunen, ledamot i Sametingets språknämnd.

Intresset för samiska filmer och dokumentärer är stort, även lång tid efter att de har visats på TV. Produktionerna är idag också spridda på olika nätsidor och att samla dessa hade underlättat för den intresserade. Det och lite till finns som förslag i Sametingets språkpolitiska handlingsprogram. Det är också ett led i Sametingets strävan efter att det ska vara lättillgängligt med samiska program och filmer

- Nätet är ju en viktig språkdomän för att vi har det tillgängligt överallt och när som helst, säger Anne Madeleine Kuhmunen.

Förslaget på ett Samiflix ingår också i de språkmål som Sametinget har satt upp, berättar Anne Madeleine Kuhmunen.

- Ett av målen är att Sápmi ska vara gränslöst. Därför är det så viktigt att man kan ta del av det exempelvis på norsk sida, deras medieproduktion för samiska barn och ungdomar, men även då för vuxna och äldre.

Förslaget ska tas upp tillsammans med den språkpolitiska handlingsplanen under nästa veckas Sametingsplenum som hålls i Gällivare. Och Anne Madeleine Kuhmunen är hoppfull.

- Just nu är det bara ett förslag, men vi hoppas som sagt att det ska gå igenom så att vi får börja med det så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista