Jörgen Stenberg. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
1 av 3
Jörgen Stenberg. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Renkalv i lavvu
2 av 3
Renkalv i lavvu Foto: Karen Eira Sameradion&SVT Sápmi
Jon-Krista Jonsson
3 av 3
Jon-Krista Jonsson Foto: Karen Eira Sameradion & SVT Sápmi

Kulturdagar i Burträsk ska råda bot på kunskapsbristen om samer

2:27 min

För att öka kunskaperna och medvetenheten kring samiska frågor arrangeras just nu samiska kulturdagar i Burträsk, Västerbotten - med film, föreläsningar och jojkframträdande.

En av anledningarna till att kulturdagarna arrangeras just här, är det årliga samiska konfirmationslägret på Edelviks folkhögskola i Burträsk. Och bakom kulturdagarna ligger folkhögskolan och Malå sameby - i samarbete med bland andra Luleå Stift och Skellefteå museum.

- Burträsk är ju centrum för vårat vinterbete, det är det som är den stora biten, men sen måste man även belysa kulturen i ett djupare perspektiv, säger Jörgen Stenberg som är ordförande i Malå sameby.

Han menar att grunden till kulturdagarna är de konfirmationsläger som pågått här i två år och att man nu vill att Edelvik ska ta ett djupare ansvar för att vara en mötesplats för samiska frågor och att föra frågorna vidare; i ett djupare, bredare och större perspektiv.

- Det är väldigt viktigt. För goda relationer och respekt och insikter i renskötselns villkor kommer inte av sig själv, utan det är en frukt av de insatser som vi gör i att sprida kunskap om vår verksamhet.

Jörgen Stenberg menar att ovänskap och konflikter uppstår när det finns okunskap. Han menar därför att det är lika viktigt, som att flytta renarna från sommar- till vinterbete, att förmedla utåt varför man gör som man gör och vilka faktorer som ligger bakom de val som man gör.

Renskötaren Jon Krista Jonsson från Rans sameby är i Burträsk med tamrenar och förmedlar kunskaper om renskötsel och hur renskötsel fungerar.

Han är bland annat här på grund av utbildningsbristen som finns i Sverige och berättar om sina 20 minuter i nian på samhällslektionen som handlade om samer och den enda sidan i samhällsboken.

- Sápmi finns och det finns några samer, det var ungefär vad vi lärde oss. Det här är för att sprida kunskap, det är därför jag är här, säger Jon Krista Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista