Thomas Åhren sitter i Sametingsrådet.
Thomas Åhren sitter i Sametingsrådet. Foto: Kenneth Hætta/ Samediggi

Norska Sametinget: ministern använder oss som alibi

Norska ministern Jan Tore Sanner använder norska Sametinget som alibi i saken om Nasafjällgruvan, säger Thomas Åhren och förklarar vilken ställning norska Sametinget har. 

När Norska myndigheter beslöt att ge Elkem tillstånd att starta kvartsgruva i Nasafjäll, så hävdade norska kommunal- och moderniseringsministern Jan Tore Sanner att norska Sametinget har tagit tillbaka deras invändningar mot gruvan. 

Detta gillar norska Sametingets rådsmedlem Thomas Åhren dåligt. 

-Norska Sametinget ser på de folkrättsliga perspektiven i denna saken. Sen är vi ansvariga för kulturlämningar. Där hade vi invändningar, men drog tillbaka dessa när planerna förändrades i förhållande till dessa, men det är inte så att vi stödjer gruvplanerna i Nasafjäll, absolut inte, understreker Thomas Åhren. 

I Fylkesmannen i Nordland som ansvarar för de renskötselsfackliga frågorna och som svarar för dessa. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista