Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
Jörgen Jonsson, ordförande i SSR. Foto: Jörgen HeikkiI Sameradion & SVT Sápmi.

SSR säger nej till regeländringar

1:18 min

Svenska Samernas Riksförbund är inte enig med Sametinget när det gäller att ändra reglerna kring småviltsjakten. De tycker inte att regeringens förslag kan genomföras.

Anledningen är tingsrättens dom i Girjasmålet.

- Vi har ju sagt det tidigare att vi tycker att det är beklagligt att vi inte har ett Sametingsledning som kan stödja, glädjas och lyfta fram det faktum som är starkast i Girjasdomen. Man kan inte gå in och göra den här ändringen i rennäringsförordningen innan rättsläget är klarlagt, säger SSR:s förbundsordförande Jörgen Jonsson.

Svenska Samernas Riksförbund tycker alltså inte att det lagda förslaget om småviltsjakten kan genomföras, med hänsyn till domen i Girjasmålet. Och Jörgen Jonsson menar att samebyarna tilldömts ensamrätt till jakten och fisket, även om domen inte har vunnit laga kraft.

 - Vi anser ju att under pågående rättsprocess, innan äganderättsförhållandena är klarlagda, så kan man inte gå in och ändra i rennäringsförordningen, säger Jörgen Jonsson.

SSR vill istället se att regeringen på allvar utreder de samiska rättighetsfrågorna och att berörda, däribland SSR får ingår i det arbetet.

- Vi har ju krävt i långa tider att det borde göras en rättighetsutredning angående samebyarnas rätt till jakt och fiske. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista