Vy över området Kyrkberget där gruvan planeras. Foto: Arkiv/SVT.
Vy över området Kyrkberget där gruvan planeras. Foto: Arkiv/SVT.
Luspie/Storuman

Grönt ljus till gruva – 250 jobb på gång

Företaget Tertiary Minerals har fått tillstånd av Bergsstaten att starta en fluoritgruva väster om Storuman. Gruvans livslängd är beräknad till 18 år och den beräknas sysselsätta 250 personer i uppbyggnadsfasen.

Medan en stor del av gruvbranschen är i djup kris har gruvprojektet i närheten av Kyrkberget, väster om Storuman, fortsatt framåt. Nu har ett stort steg mot en gruva tagits i och med att företaget beviljats en så kallad bearbetningskoncession från Bergsstaten. Det är ett tillstånd att starta en gruva som gäller för 25 år framåt. Nu återstår ett miljötillstånd för att gruvan ska kunna starta. Det skriver SVT Västerbotten.

Fluorit eller flusspat, som det också kallas, är ett mineral som används som tillsatts i flera olika industriella processer. Eftersom det inte behövs ett anrikningsverk vid utvinning av fluorit är kostnaden för att starta gruvan relativt liten, knappt 400 miljoner kronor.

En fråga som kan komma upp i miljöprövningen är intressekonflikten mellan rennäringen och den planerade gruvan. Länsstyrelsen har i ett yttrande markerat att man inte är övertygad om att en gruva kan samexistera med rennäringen i området.

– Det var ett positivt besked. Skulle det bli en gruva blir det ett tydligt tillskott till arbetsmarknaden, 88 jobb i drift och 250 i uppbyggnadsfasen, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) och fortsätter:

– Det största frågetecknet som återstår är hur det går att kombinera gruvdriften och rennäringen. I övrigt upplever jag det som att företaget tagit miljöfrågorna på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".