FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion.
1 av 3
FN:s högkvarter i Geneve. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion.
Per Olsson, statssekreterare. Foto: Jörgen Heikki.
2 av 3
Per Olsson, statssekreterare. Foto: Jörgen Heikki.
FN-granskning

Budskapet till FN: Sverige höjer ambitionen med samepolitiken

7:10 min

I början på mars är Sverige återigen kallat till förhör vid FN-högkavrteret i Geneve.
Regeringen pekar i en rapport inför förhöret på en rad åtgärder som vidtagits för att stärka samerna ställning i samhället de senaste åren - framförallt så har den politiska ambitionsnivån höjts, säger statssekreterare Per Olsson.

Det är FN:s människorättskommitté i Geneve som just nu genomför sin återkommande granskning av hur Sverige lever upp till en av de FN-konventioner staten skrivit under, nämligen den om medborgerliga och politiska rättigheter.

-Huvudbudskapet till FN är att vi tar oss an politiken för det samiska folket med en höjd ambitionsnivå, säger Per Olsson, som är statssekreterare vid kulturdepartementet.

Sverige har i april förra året svarat FN-kommittén på en rad frågor, bland annat påpekar Sverige att det samiska folket sedan 2011 omnämns särskilt i grundlagen.

Sverige påpekar också att riksdagen klubbat igenom en strategi för de nationella minoriteterna, bland annat för att stärka deras språk och inflytande i samhället.

När det gäller de samiska landrättigheterna lyfter Sverige fram att minerallagstiftningen och mineralförordningen förändrats för att stärka samernas inflytande, bland annat genom att Sametinget ges möjlighet att yttra sig över ansökningar om undersökningstillstånd inom renskötselområdet.

Men att dessa åtgärder skulle ha stärkt samernas rätt till land och vatten delas inte av en rad svenska människorättsorganisationer, som i en egen rapport till FN i förra veckan pekade på att samernas inflytande över sina traditionella marker snarare har försämrats de senaste åren.

-Generellt sett skulle jag påstå att det gått bakåt snarare än framåt och det har mycket att göra med den oerhörda satsningen på gruvnäringen i norr. Vi ser inga tydliga förbättringar sedan Sverige granskades förra gången Johanna Westeson, människorättsjurist vid organisationen Civil rights defenders.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista