Per-Erik Niva
1 av 2
Per-Erik Niva är tvungen att betala bra för renhorn när så mycket exporteras till Kina Foto: Lars-Ola Marakatt
Renhornsuppköparen Labba
2 av 2
Renhornsuppköparen Per-Gustav Labba i Övre Soppero kör Sápmi runt och köper ren- och älghorn. Foto: Lars-Ola Marakatt

Rekordhögt marknadspris för horn

Per-Erik Niva: Om de bara sålde de dåliga hornen vore det ju en sak
2:17 min

På grund av stor efterfrågan och hård konkurrens på marknaden är nu ren- och älghorn mer värda per kilo än köttet.

Högsta prisnoteringen är 160 kronor, vilket är mer än en fördubbling på några år. Vd:n på Karesuandokniven Per-Erik Niva menar att de är förlorare i det han kallar prisrallyt.

- De mesta går till Asien. Vi som behöver för vår produktion måste följa med prisrallyt för att få tag på bra horn, säger Per-Erik Niva.

Sen fem år tillbaka har renhornspriset ökat med mer än det dubbla och är nu uppe i 150-160 kronor kilot.

Hur glad är du över att renhornen går till Kina?

- Nej det är jag inte alls. Det är hemskt att man skickar renhorn till Kina och blir till pulver. Man borde informera dem om att de kan gnaga på sina naglar istället, dom får lika mycket kalk av det. Det är tragiskt och tråkigt som det är men nu är det marknaden som styr saker, säger Per-Erik Niva.

En av exportörerna är Per-Gustav Labba i Övre Soppero. Han köper in renhorn för 150 kronor kilot - för alla horn, medan Per-Erik Niva betalar 160 kronor kilot för bra älg och renhorn,

Hur är det att få tag i bra renhorn?

- Det är väldigt svårt att få tag på riktigt bra sarvhorn. Det är inte alla områden som har bra horn. Vissa områden häruppe hos oss är inte bra. För vi har inte kalkrika marker. Då är det mycket ihåligheter inne i hornet. Då är de inte så bra. De ställen som har bra horn, som vi kan använda till slöjdverksamhet, säljer också till Asien, säger Per-Erik Niva.

Per-Gustav Labba som köper upp renhorn för export till Kina säger att trycket varit extra stort när renhornsförsäljarna i Ryssland har höjt sina priser vilket fått köparna att vända sig till den skandinaviska marknaden. Men även Kinas förstärka ekonomi har spelat in.

- Speciellt nu när Kinas ekonomi har utvecklats till att bli ännu starkare. Det har haft en klar effekt för priserna, som gått upp.

Det här höga priset skapar problem för slöjdare och för bolag som likt Karesuandokniven behöver horn för sina slöjdprodukter

- Om de bara sålde de dåliga hornen vore det ju en sak. Men nu säljer de allting och det tragiska är att de maler ju bara ner det till pulver. Det är som att förstöra bra saker, tycker vi då, säger Per-Erik Niva.

Har du testat?

- Nej jag tror inte riktigt på det där. Men kineserna gör det. Och jag tror att tron försätter berg. Det är en kulturell syn på de här sakerna och det påverkar efterfrågan, säger Per-Gustav Labba.

Lars-Ola Marakatt, Sameradion & SVT Sápmi
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".