#bostadsökes

Katarina tvingas bo i andra hand

Bostadsbristen drabbar inte bara storstäderna. I Kiruna är det 200 bostadslösa på varje ledig lägenhet, kötiden är åtta år för en lägenhet i centrala stan.

Bostadsbristen i landet finns inte endast i storstäderna. I Kiruna är det 200 bostadslösa på varje ledig lägenhet, kötiden är åtta år för en lägenhet i centrala stan. SVT Norrbotten har träffat två bostadssökande i Kiruna.

Frida Mattson flyttade till Kiruna i december när hon fick jobb på en restaurang. Hon fick snabbt erfara om svårigheten att hitta en lägenhet att hyra.

– Jag har bara en tillfällig bostad till sista mars just nu. Jag behöver en bostad om jag ska kunna fortsätta med jobbet annars får jag väl flytta hem till Borås igen säger Frida Mattsson.

Katarina Poggats Sarri jobbar som elevassistent på en skola hon hyr en lägenhet i andra hand som hon måste lämna till sommaren. Hon har stått i bostadskön i sex år men har inga stora förhoppningar att få en egen lägenhet.

– Jag söker med ljus och lykta men det finns inte så många lägenheter som är lediga, de som finns har för höga hyror det klarar jag inte av ekonomiskt. Det ser ganska mörkt ut, jag måste kanske flytta till föräldrarna med alla möbler och saker det känns tråkigt det är som att gå bakåt och inte se framåt säger Katarina Poggats Sarri.

Ett trendbrott kan anas enligt vd:n för det kommunala bostadsbolaget, idag är det 200 bostadssökande som visar intresse så fort en lägenhet blir ledig, det är cirka 100 hundra färre intressenter än tidigare.

– Det är definitivt en ljusning. Ser man ett år tillbaka  så var det ett större tryck på de lägenheter som blev lediga. Vi har tillfört 350 bostäder, även andra fastighetsägare har tillfört bostäder det gör att det blir en större rörlighet på bostadsmarknaden säger Annelie Vinsa Vd på Kiruna bostäder.

Frida Mattsson som fick jobb och flyttade till Kiruna säger att hon hoppas fortfarande att hon får någonstans att bo efter sista mars för hon vill väldigt gärna stanna och jobba i Kiruna.

Katarina Poggats Sarri säger att hon vet att hon vill bo i Kiruna men hon vet ingenting om hur hennes boende kommer att se ut i framtiden.

– Jag har ingen aning, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista