#bostadsökes

Kommunerna: Bostadsbristen är enorm

Rekordmånga kommuner säger att de har bostadsbrist, på fem år har antalet bristkommuner fördubblats. Enligt en sammanställning som SVT Nyheter gjort är det nu bostadsbrist i närmare 250 av landets 290 kommuner.

– Vi har en kraftig befolkningsökning nu och det kommer i det korta perspektivet att förvärra problemen på bostadsmarknaden så fler kommer uppleva att de har bostadsbrist, säger analytikern Bengt Hansson på Boverket.

Det är inte bara storstadskommunerna som rapporterar bostadsbrist. De fem senaste åren har listan över bristkommuner växt kraftigt. 2011 var de 126 stycken – förra året ökade de till 184.

Och rundringningen som SVT Nyheter nu gjort visar att närmare 250 av Sveriges 290 kommuner nu säger att de har bostadsbrist. Det är en fördubbling på fem år.

– Man har brist på vissa typer av bostäder, i vissa delar av kommunen, säger Boverkets analyschef Bo Söderberg.

Endast tre kommuner rapporterar överskott på bostäder: Haparanda, Åsele och Hultsfred. Övriga 37 rapporterar att de har balans.

Till sommaren kommer Boverkets årliga bostadsenkät, och verkets analyschefen räknar med att ökningen av bristkommuner sedan förra året också kommer att synas där.

– Troligen kommer ytterligare kommuner säga att de har bostadsbrist, säger Bo Söderberg.

Varför då?

– Situationen med nyanlända under året bör ju ha bidragit rimligen.

För att hålla jämna steg med befolkningsökningen måste det byggas 700.000 nya bostäder de närmaste tio åren, enligt Boverkets senaste analys. Det skulle innebära nästan dubbelt så hög byggtakt som i dag.

Politiskt är bostadsfrågan hetare än på länge och i början av februari startade blocköverskridande bostadssamtal som regeringen bjudit in till.

– Vi har tidigare haft en ton som har varit väldigt hård och oförsonlig. Men nu har man grävt upp sig ur skyttegravarna, sade bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) efter första samtalsrundan.

Under samtalen diskuteras känsliga politiska frågor som ränteavdrag, marknadshyror, byggsubventioner och förändrad reavinstskatt. Bostadssamtalen, som alla partierna utom SD deltar i, väntas avslutas senare i vår.

SE OM DU BETALAR MER I HYRA ÄN ANDRA I DITT OMRÅDE

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet. Gå till hyrestestet genom att klicka här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista