Snöskoterkörning. Foto: TT.
Snöskoterkörning. Foto: TT.

Lavinartad ökning i hjälmförsäljningen men reglerna oklara 

2:31 min

Efter de nya reglerna att man måste ha hjälm när man kör skoter så har hjälmförsäljningen ökat lavinartat.

Men samtidigt så är det många som inte vet eller är osäkra på vad som gäller - till och med polisen, verkar det som.

 - De senaste veckorna har vi sålt ungefär 5-10 hjälmar per dag, säger säger Nisse Höglund är VD på en av de större skoterbutikerna i Östersund.

Är det en ökning?

-  Herregud, ja.

Efter den nya lagen som tagits fram av regeringen måste alla som kör terrängskoter, det vill säga fyrhjuling och snöskoter, ha hjälm. Det finns generella undantag vad gäller hjälmtvång för alla fordon, som finns skrivet i trafikförordningen. Bland annat behöver inte skyddshjälm användas av passagerare under sju år, när fordonet inte är i rörelse och vid färd inom parkeringsplats och bensinstationer.

Och trafikverket har fått i uppdrag att ta fram enskilda regler och förordningar som bara ska gälla vid terrängskoter. Men ännu är reglerna oklara och Nisse Höglund får många frågor från kunder.

- Det enda stället kunderna får fram fakta på är via dagstidningarna, då kommer de in till oss som ska vara experter. Men inte har vi fått någon information från staten, plötsligt läser vi bara i tidningarna att nu är det lag. Och vår leverantörer blev också tagen på sängen så hjälmtillgången krymper.

De nya föreskrifterna ska innehålla de krav som transportstyrelsen ska ha på hjälm för terrängskoter, hur de ska användas och vilka undantag som ska gälla. Man kan som yrkesutövare och privatperson ansöka om dispens. Transportstyrelsen kommer gå igenom alla ansökningar individuellt och pröva varje fall. Det vill säga att en yrkesgrupp kan få dispens, men kanske inte en annan. Höglund tycker att de som jobbar med dessa fordon själv ska kunna bestämma om de ska ha hjälm eller inte. 

- Låt det vara upp till dem som är proffs. Men herr och fru Svensson som ska ut och åka en lördag på vårvintern, de tycker jag absolut ska ha hjälm

Tills dess att föreskrifter och regler från Transportstyrelsen är klara och godkända gäller de allmänna reglerna och undantagen. Men även polisen har svårt att veta vad som gäller. Nisse Höglund säger att Östersundspolisen var ute förra veckan men de gav inte böter till dem som körde utan hjälm, för de visste inte hur mycket de skulle ge i böter. Transportstyrelsen menar dock att böter på 1500 kronor är det som gäller när man bryter mot den nya lagen.

- Det här är ju något som de har tagit fram men inte gjort klart. Man kan inte säga till folk att så här får ni inte göra och sedan inte veta vad konsekvenserna blir. Det är ju ett skämt för fan, säger Nisse Höglund, VD för en av de större skoterbutikerna i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista