Börje Allas. Arkivfoto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi
Börje Allas. Arkivfoto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Sameby tackar nej till plats i nationalparksstyrelse

Talma tackar nej en andra gång
1:16 min

Talma Sameby har ännu en gång tackat nej till en plats i nationalparksstyrelsen för Rohkunborri nationalpark i Bardu kommun.

Två av fem representanter i styrelsen ska tillgodose samiska intressen. Sametinget har en plats och den andra är tänkt till Talma sameby som alltså tackat nej för nu.

En ny styrelse för nationalparken Rohkunborri i Bardu kommun ska tillsättas i dagarna. Styrelsen uppgift är att är att förvalta området baserat på olika intressen och skydda naturvärdena. Fem representanter, alla med varsin ersättare, sitter i styrelsen. Två av dessa fem personer ska komma från samiskt håll och norska Sametinget har suttit med från början.

Den andra platsen är tänkt till Talma Sameby som har renbete i området, men när de blev tillfrågade för fyra år sedan tackade de nej. Då var anledningen att de krävde samisk majoritet och det verkade bli så. Men arbetet sattes på is när Norge bytte regering.

Nu blev Talma Sameby tillfrågad men enligt Börje Allas, som jobbar med det här inom samebyn, så är inte arvodet nog bra. Han tycker inte att deras arbete uppskattas nog mycket.

Alla i styrelsen får resa och logi betalt av Miljødirektoratet som ansvarar för nationalparksstyrelsen. Och utöver de får varje medlem 10.000 nok för 110 timmars arbete.

Allas vill inte ställa upp på en intervju just nu då man försöker lösa problemet med nationalparksstyrelsens ordförande.

Olav Mathis Eira sitter i styrelsen som representant för norska sametinget är kritiskt till Talma samebys beslut. Han är rädd att de samiska intressena ska hamna i minoritet när han är den enda som sitter i styrelsen från samiskt håll.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".