Varg. Foto: Dawn Villella/AP/ TT
Arkivfoto: Dawn Villella/AP/ TT

Varg i renbetesområde skjuten vid skyddsjakt

En varghane som orsakat stora skador för Jijnjevaerie och Ohredake samebyar sköts på gränsen till Västernorrland i söndags.

Urinprov som togs i torsdags från vargen visar att den har skandinaviskt ursprung och därför inte är genetiskt viktig för den svenska stammen, det säger Mikael Wallén vid länsstyrelsens naturvårdsenhet till P4 Jämtland.

Efter att vargens härkomst konstaterats fattades snabbt beslut om skyddsjakt - eftersom vargen vid tre konstaterade tillfällen varit inne i renhjordar som tillhör samebyar i länet och rivit djur.

Naturvårdsbevakare var ute och spårade vargen även nattetid för att inte tappa bort den och på söndagen sköts alltså djuret.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".