Ingen skyddsjakt på Sarekälgarna

Länsstyrelsen har beslutat att det inte blir någon skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna i området kring Tjåmotis i Jokkmokks kommun. 

Länsstyrelsen i Norrbotten har varit på fält och konstaterat att det inte finns många älgar i området. 

- Det fanns inte särskilt många älgar i det området, definitivt inte så många som i fjol och tidigare år. Så det finns inte skäl att ha skyddsjakt på de få älgarna, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten. 

Skogsägare i närheten av Tjåmotis, i Jokkmokks kommun, hade ansökt om skyddsjakt på de omtalade Sarekälgarna, då de anser att älgarna förstör deras ungskog. På vintrarna håller sig älgarna i området nära Tjåmotis by strax nedanför nationalparksgränsen. Inom Sarek nationalpark är det helt avlyst för jakt på älg. 

Jåhkågasska samebys ordförande Jan Erik Länta är lättad över länsstyrelsens beslut eftersom en skyddsjakt av de så kallade sarekälgarna skulle drabba alla som jagar älg efter lilla Luleälv, både samebyar och andra jaktlag.

- Framförallt är vi nöjda med att det inte finns något som säger att problemen med älgarna skulle lösas med skyddsjakten, istället blir det färre älg för alla älgjägare i området.

Länta säger också att från samebyns sida vill man tillsammans med länsstyrelsen försöka hitta en långsiktig lösning på problematiken med de vandrande sarekälgarna så att alla, både samebyn, älgjägarna i området och skogsägarna blir nöjda.

 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: