Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Sametingets parlament till Kiruna eller inte?

För tolv år sedan sa dåvarande statsminister Göran Persson att parlamentet skulle byggas i Kiruna. Sametingets plenum ska ta beslut om det blir så eller inte. 

Sametingets parlamentsbyggnad planeras att byggas i Kiruna nya centrum, norr om stadshuset som byggs nu. Processen har varit lång och komplicerad, men nu har styrelsen föreslagit att plenum ska besluta att den ska byggas i Kiruna. 

- Det vore väldigt fint om vi fick en parlamentsbyggnad och symboliskt viktigt. Vart den ligger får ledamöterna ta ställning till men vi har föreslagit den här platsen, säger styrelseledamot Josefina Skerk.

Styrelsen har tittat på fler platser under åren och andra kommuner har visat intresse för parlamentsbyggnaden. För ett år sedan beslutade Sametinget att undersöka andra placeringsorter medan den aktuella platsen i Kiruna undersöktes. Åsikterna går isär bland politikerna i frågan om en parlamentsbyggnad. 

- Jag tycker att vi kan hålla den här grytan kokande ett tag till så att vi kanske får till ett politiskt innehåll till parlamentsbyggnaden och inte bara ha nio mötesdagar per år i en fin, flashig parlamentsbyggnad och tar beslut. För min del känns det lika bra att åka runt, säger Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista