Gabinus Klemetsson Leek renskötare i Vilhelmina norra sameby.
Gabinus Klemetsson Leek renskötare i Vilhelmina norra sameby. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Gabinus lyfte renskötarnas oro för politiken

Gabinus: ”Håkan Jonsson har inte renskötarnas stöd”
5:29 min

Gabinus Klemetsson Leek renskötare i Vilhelmina norra sameby framförde från talarstolen att Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson inte har hans och andra unga renskötares stöd.

På plenums första dag i Gällivare var åhörarplatserna fullsatta. Under punkten allmänhetens frågestund som är återkommande under plenum har det tidigare hänt att ingen har ställt frågor. Den här gången var det dock flera av åhörarna som passade på att ställa frågor till styrelsen ordförande däribland Gabinus Klemetsson Leek. 

- Det var väntade de svar jag fick, han svarade på en del frågor och valde att inte svara på andra frågor, säger Gabinus Klemetsson Leek.

Efter att han varit upp i talarstolen så fick han rungande applåder både från åhörarna och flera politiker.

- Nog känner jag att jag har fått bra reaktioner, det kommer fram folk som hejar på en.

Du har också skapat en Facebook grupp där ni vill se Håkan Jonssons avgång, varför är den här frågan så viktig för dig?

- Jag kan inte acceptera att Håkan Jonsson ska forma min framtid då han ständigt motarbetar det jag står för. Renskötseln är en sådan stark del i den samiska kulturen så han kan inte frånse det vilket jag tycker att han gör. Visst han är demokratiskt vald men han företräder också alla samer i Sverige och vi renskötare vill säga att han inte företräder oss, säger Gabinus Klemetsson Leek.

Från talarstolen svarade Håkan Jonsson att han tycker att han är rätt person att jobba med renskötsel.

- Jag har väldigt stort stöd av ett kansli som har otrolig kompetens. Dessutom har vi delegerat de flesta frågor till en renskötselnämnd som jag har fullt förtroende för, sa Håkan Jonsson.

- Vi har drivit renskötselfrågor väldigt hårt där vi till och med har legat i framkant i vissa frågor. Under föregående mandatperiod tillsammans med några andra ledamöter hade vi diskussioner att inom Landsbygdsprogrammet få arealstöd istället för det krångliga ersättningssystem som vi har idag, sa Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".