Anja Taube. Arkivfoto: Sameradion & SVT Sápmi
Anja Taube. Arkivfoto: Sameradion & SVT Sápmi
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Sametingets ledningsgrupp kapade kritisk rapport

1:48 min

När Sametinget genomförde projektet "Jämställdhetsintegrering i myndigheter", som pilotmyndighet, valde de att inte offentliggöra den projektanställdes rapport som var mycket kritisk till Sametingets ledningsgrupps agerande.

Längst ner i artikeln kan du läsa båda versionerna av rapporten.

  I stället skickade kansliet en mycket kortare rapport på sjutton sidor, med ekonomisk redovisning. Så här säger kanslichefen på Sametinget, Anja Taube om varför de gömde den första rapporten. 

- Den projektanställde jobbade med att ta fram ett förslag till rapport. Den rapporten bearbetas av ledningsgruppen och omformulerades i vissa stycken, men grundrapporten är den samma som är inlämnad, säger Anja Taube som är kanslichef på Sametinget.

Fast så är inte fallet. Sameradion & SVT Sápmi har tillgång till både den föreslagna rapporten och den slutgiltiga rapporten. Det skiljer tjugonio sidor mellan de båda rapporterna. I den slutgiltiga versionen finns inte varningen om att ökat jämställdhetsarbete kan förvärra situationen för enskilda kvinnor som upplever psykisk eller fysisk misshandel. Borta är även varningen om att näringsavdelningens bidrag till största del betalas till män och att det stöd som kvinnor faktiskt fick har tagits bort. Även kritiken mot hur Sametingets ledningsgrupp har hanterat ärendet var borta. Kvar finns enbart sammanfattningen, måluppfyllelsen och den ekonomiska redovisningen.

Vad var det i den som var svårt för ledningsgruppen att stå bakom?

- Jag vill inte säga att det var svårt att stå bakom. Nu uttalar jag mig om saker jag inte har arbetet med, men jag tyckte mig se att det var brister i hur arbetet togs fram tillsammans med ledningen. Att ledningen inte var med i alla skeden. Vilket gjorde att man kanske fått lite olika uppfattningar om vad uppdraget bestod av. Som gör att jag kan tänka mig att den inte ansågs vara färdig. Att man plockade bort vissa delar, säger Anja Taube, kanslichef på Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista