Lars-Jon Allas i Guovssonásti. Arkivfoto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Lars-Jon Allas i Guovssonásti. Arkivfoto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Sametingspartier anklagar ledarskribenter för rasism

2:25 min

Sametingspartierna Guovssonásti, Samelandspartiet och Vuovdega ville i ett extra ärende belysa hur ledarsidorna i Norrländska socialdemokraten och Norrbottenskuriren beskrivit Girjasdomen. Lars-Jon Allas var mycket kritisk när han ställde sig inför Sametingets politiker igår i Gällivare.

Lars-Jon Allas tycker inte att ledarskribenterna Olov Abrahamsson på NSD och Johan Eriksson på Norrbottenskuriren respekterar samers rättigheter och att de tar parti mot samisk rätt i sina ledarartiklar som publicerades efter domen i Girjasmålet i början av februari.

Eftersom ledarskribenterna tar parti mot renskötares rättigheter menar Lars-Jon Allas att de tar parti mot samisk rätt, vilket han i förlängningen menar är diskriminerande mot samer och rasistiskt.

- Om man ser då speciellt att samer ska ha det här och ledarskribenterna borde då titta på oss alla här uppe i norr och tillvarata så att man belyser frågan på ett korrekt sätt. Det har man inte gjort här utan man har tagit parti mot samisk rätt, säger Lars-Jon Allas.

Men leder inte en sån här anklagelser om rasism till ytterligare splittring?

- Ja, det kan vara det, men det är så att de här ledarna sprider just rasismen och jag är så pass karlaktig att jag säger att jag ställer mig emot det och har svårt att acceptera och respekterar inte sådana här yttringar, säger Lars-Jon Allas.

Men Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska socialdemokraten, säger såhär om anklagelsen om rasism i ledarna.

- Jag tycker att det är sorgligt att han tar till med sådana kraftord. Det jag uppmanar till i min ledare är tvärtom dialog mellan olika intressen som finns i Norrbotten, säger Olov Abrahamsson.

Om anklagelsen att inte respektera civila rättigheter som domstolen slår fast säger Olov Abrahamsson så här.

- Det här är ju ett ärende som fortfarande pågår och tingsrätten har fattat sitt beslut och nu överklagas det till hovrätten. Det kommer kanske att överklagas till ännu högre instanser, så vi kanske får se var den rättsliga processen leder till. Det är ju en sak. Sedan, oavsett den här rättsliga processen så tror jag att alla som bor i den här regionen har anledning att fundera på tonläget och vilka argument som vi använder mot varandra. Jag tycker att vi ska försöka prata med varandra och samsas om det utrymme som finns här. Vi är många som har bott här väldigt, väldigt länge och jag tycker också att det här är vår region och vi får också ha synpunkter på hur Norrbotten ska utvecklas, säger Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska socialdemokraten.

Christina Åhrén, sametingspartiet Min Geaidnu, satte stopp för extraärendet som föreslogs av Lars-Jon Allas och Sametingspartierna Guovssonásti, Samelandspartiet och Vuovdega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista