Håkan Jonsson (JoF) Sametingets styrelseordförande
1 av 2
Håkan Jonsson (JoF) Sametingets styrelseordförande Foto: Inga Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi
Ingrid Inga, Samelandspartiet/Sámiid riikabellodat
2 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet/Sámiid riikabellodat Foto: Inga Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Budget: Nära två miljoners underskott för Sametinget

Håkan Jonsson och Ingrid Inga om Sametingets budgetunderskott
8:46 min

Enligt senaste prognosen har Sametinget ett underskott på 1,8 miljoner. Oppositionen kritiserar styrelsens sätt att sköta budgeten och lämnar eget budgetförslag.

Sametingets plenum började på onsdagen med budgetfrågan. Det är känt sedan tidigare att Sametinget har ett stort underskott.

– Senaste prognosen är att underskottet är ungefär 1,8 miljoner kronor, säger styrelsens ordförande Håkan Jonsson.

Enligt Jonsson är 800 000 kronor av underskottet pengar som Sametinget inte fått till lönen för en projektanställning för ett jämställdhetsprojekt. Jonsson menar att det har givits olika bud från regeringens sida vad gäller pengar till det här projektet, men det som gäller nu är att inga pengar kommer att betalas ut till lönekostnader för projektanställning inom projektet.

Ungefär 500 000 kronor av underskottet kommer av utgifter inom avdelningen näring och miljö vid Sametinget. Över 300 000 kronor av underskottet är knutet till verksamheten i den folkvalda delen, det vill säga politikernas verksamhet. Utöver det kommer underskottet från andra delar i verksamheten, bland annat i ungdomsrådet.

Från oppositionspartierna Samelandspartiet, Guovssonásti och Vuovdega riktas många frågor och även kritik mot hur styrelsen hanterar budgeten. Bland annat är Samelandspartiets Ingrid Inga är kritisk mot att styrelsens information kring budgeten är bristfällig.

– Det är just det här som är problemet, det saknas flera budgetposter i styrelsens material.

Håkan Jonsson menar dock att plenum under den här punkten ska besluta om de stora budgetramarna och inte om detaljer i hur budgeten. Men han medger också att det hade kunnat vara bättre från styrelsens sida.

– Jag tar med mig det som Ingrid säger i de delarna och det ska hon ha en eloge för, säger Jonsson.

Ingrid Inga påtalade därefter att budgeten är det viktigaste styrdokumentet för Sametinget och lämnade ett motförslag till styrelsens budgetförslag.

En viktig skillnad mellan förslagen är att oppositionen vill satsa mer på den folkvalda delen. En annan är att oppositionen vill ta med pengar till katastrofskadeskydd i budgeten, där har styrelsen inte föreslagit någonting medan oppositionen vill anslå 4,4 miljoner till det.

 – Vi har försökt skapa oss en helhetsbild av hur styrelsens förslag är, det har inte varit lätt, men vi har i alla fall ett motförslag, säger Inga.

Så här ser oppositionens motförslag ut i förhållande till styrelsens (siffrorna är ungefärliga).

Folkvald verksamhet
Styrelsen: 9,2 miljoner
Oppositionen: 10 miljoner

Styrelsen har bland annat föreslagit minska pengarna för verksamheten i plenum till 2,6 miljoner. Men oppositionen vill behålla summan på 3,5 miljoner. 

Styrelsen föreslår ett partistöd på totalt 530 000, men oppositionen föreslår 1,5 miljoner.

Styrelsen föreslår 1 150 000 kronor i arvode till styrelsens ordförande, oppositinen vill minska det till 1 miljon. Styrelsen föreslår budgeten för styrelseledamöternas arbete till 900 000, men oppositionen hänvisar till att det är så få ledamöter i styrelsen och därför behövs enbart 400 000 kronor.

Förvaltningen (Myndigheten)
Styrelsen: 28,3 miljoner
Oppositionen: 27,5 miljoner

Främjandeanslag för rennäringen
Styrelsen: 108 miljoner
Oppositionen: 103 miljoner

Oppositionen vill bland annat minska anslagen till underhåll av riksgränsstängsel och istället inför en post vad gäller katastrofskadeskydd till renägarna vid dåligt bete. I styrelsens budget finns inga pengar avsatta till det, men oppositionen föreslår 4,4 miljoner till det.

Kultur
Styrelsen: 15,4 miljoner
Oppositionen: 20,9 miljoner (Innehåller bidrag Giron Sámi Teáhter 5,5 miljoner)

Nationella minoriteter och språk
Styrelsen: 27 miljoner
Oppositionen: 27 miljoner

I skrivande stund pågår fortfarande budgetdebatten under plenum i Gällivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".