Ett av vykorten till Vuonnabahta. Foto: Karen Lewis
Ett av vykorten till Vuonnabahta. Foto: Karen Lewis
Rádio Sápmi

Hon har startat ett vykortsuppror

3:40 min

När kommunfullmäktige i Nesseby beslutade att använda ett norskt ortnamn istället för det samiska namnet Vuonnabahta fick Karen Lewis nog.

Förra veckan beslutade kommunfullmäktige i norska Nesseby att använda det norska ortnamnet Varangerbotn istället för det samiska Vuonnabahta. Det i samband med en reform av Norges adresser. 

För Karen Mary Lewis i Stockholm var det droppen som fick bägaren att rinna över. Hon menar att beslutet är en symbolisk handling mot minoritetsspråken.

– Man ger makt med ena handen och tar bort med andra, säger Lewis. 

Därför startade hon ett uppror i sociala medier, där människor uppmanas att skicka vykort till just "Vuonnabahta". På det sättet vill hon uppmärksamma frågan.

Ett liknande vykortsuppror i finska Sevettijärvi, där man protesterar mot dåliga postförbindelser, har lett till en postskörd på över 10 000 vykort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista