Bardu kommun vill få med Talma sameby i nationalparkstyrelse

1:49 min

Talma sameby har valt att inte vara med i styrelsen av nationalparken Rohkunborri i Bardu kommun. Orsaken är att arvodet inte är bra nog. Men ordförande i Bardu kommun, Toralf Heimdal jobbar för att få med Talma ändå.

I dagarna ska en ny styrelse tillsättas för Rohkkunborri nationalpark i Bardu Kommun. Två av fem representanter i styrelsen ska tillgodose samiska intressen. Norska Sametinget har en plats och den andra är tänkt till Talma sameby som alltså tackat nej.

- På ett sätt är det väldigt synd att Talma sameby inte vill vara med i styrelsen, men jag förstår varför dom inte vill vara med, säger Toralf Heimdal, ordförande i Bardu Kommun.

Han säger att det ursprungligen handlar om upprättandet av nationalparken 2010 och arbetet som ledde fram till att den bildades. Området var tänkt som en nationalpark ur ett ursprungsperspektiv. Då fanns en överenskommelse mellan Miljöskyddsdepartementet och Talma sameby.

- Arbetet som Talma hade gjort i samband med upprättande av nationalparken skulle de få betalt för, men Talma fick aldrig betalt, säger Toralf Heimdal.

Han säger att han fått en kopia av ett brev av miljödirektoratet där inte Talmas arbete är budgeterat, men varför Talma aldrig fått betald kan han inte svara på.

Enligt Börje Allas som jobbar med det här inom Talma sameby uppskattas inte deras arbete nog mycket, dessutom är arvodet för litet.

Nu säger Toralf Heimdal i Bardu kommun att alla i styrelsen kommer att få lika mycket arvode. Han kommer att jobba vidare för att Talma sameby ska få pengar för tidigare arbeten och se till att Talma tackar ja till att vara med i Rohkkunborri nationalparksstyrelse.

- Det är väldigt viktig att Talma sameby, som har varit i Altavattnens områden sedan stenåldern, är med att förvalta området. Det är de som känner ekosystemet bäst och är där mest, så det är viktigt att dom är med och bestämmer hur området används.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista