1 av 2
Betande renar. Arkivfoto: SVT
2 av 2
Betande renar. Arkivfoto: SVT

Många renolyckor i Jämtland sedan årsskiftet

Renägaren Martin Eriksson i Handölsdalens sameby har fått nog. Han har upplevt att bilar inte sänker farten när renar står vid vägkanten. 

- Det jag kände var att jag var rädd. Dels hade jag renar på bägge sidor och hade en hund som satt lös och då kom turistbussen. Det var inte en tillstymmelse till att sänka farten för mig fast jag stod på en parkering med varningsblinkers på bilen, säger Martin Eriksson.

I Jämtland har det inträffat 74 renpåkörningar sedan årsskiftet och nästan hälften av påkörningarna har inträffat på väg 84 mellan Sveg och Hedeviken där Martin Eriksson har sina renar på bete. Samebyn har förra året sökt om att få sänka hastigheten på den sträckan men kommunen har sagt nej.

Härjedalens kommun har enligt Handölsdalen påpekat att man inte sänker hastigheten för att turisterna tappar nio minuter med lägre hastighet. Men de turister som SVT Nyheter Jämtland har pratat med har alla tyckt det är konstigt att hastigheten ligger på 100 km/h på denna vägsträcka.

- Jag tycker att det vore ganska lämpligt med lägre hastighet med tanke på alla renar vi stöter på här varenda gång vi kör upp, så det tycker vi vore bra, säger Pernilla Björs.

Martin Eriksson menar även att renolyckorna inträffar då bilförarna är ovana på isiga och spåriga vintervägar, vilket leder till mer olyckor. Ortsbefolkningen vet han om att de sänker farten samt kör med dubbdäck.

- Vi provar ju att göra allt så vi har saltat en skogsbilväg bortåt. Så förhoppningsvis nästa gång det blir halt och dom sandar vägen, så kommer renarna inte ut hit på storvägen, säger Martin Eriksson.

Just nu ligger ärendet om sänkt hastighet hos länsstyrelsen i Jämtland och där väntar man på att få svar från trafikverket, Härjedalen kommun och länsveterinären. Imorgon kommer trafikverket att ge sin syn på saken i en rapport enligt deras pressjour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".