1 av 2
Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#bostadsökes

En tredjedel av hyresrätterna i Karesuando säljs ut

I centrala Kiruna byggs nya bostäder för att lätta på bostadsbristen. Men i byn Karesuando säljer kommunens bostadsbolag, Kiruna bostäder, en tredjedel av hyreslägenheterna. De boende vet inte om de måste flytta och försäljningen kan genomföras inom några veckor.   

Boende i lägenheterna fick beskedet om att husen ska säljas för ett år sedan. Tomas Päiviö med familj har bott i huset i nästan 20 år, enligt honom drabbar försäljningen hela byn.

- Det är inte bra för ungdomarna och unga resnkötare, de har inte möjlighet att hyra bostäder från kommunen, då allmännyttan säljs ut. Kommunen har inga tomter att erbjuda så att de kan bygga egna bostäder. 

Försäljningen på sex lägenheter medför att kommunens bostadsbolag Kiruna bostäder har kvar elva lägenheter i Karesuando. I tätorten bor det 350 personer. Kiruna bostäder har erbjudit hyresgästerna andra lägenheter.

Det finns köpare till bostäderna och Kiruna bostäder planerar att genomföra affären redan om några veckor.

- Jag tror inte konsekvensen blir negativ, vi har kvar en massa bostäder i Karesuando och jag tror att istället blir positiv effekt och någon annan får möjlighet att utveckla beståndet och hitta nya affärsmöjligheter för Karesuando, säger Annelie Vinsa, vd Kiruna bostäder.

Kiruna bostäder har tidigare sålt lägenheter i flera byar i Kiruna kommun. 2011 sålde Kiruna bostäder omkring tjugo bostäder i byarna Idivuoma, Övre-Soppero, Saivomuotka, Mertajärvi, Kuttainen och Masugnsbyn. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista