Jörgen Jonsson SSR
Jörgen Jonsson stödjer förslaget om att samebyarnas styrelser ska vara jämställda inom 2018. Foto: Inga Marja Steinfjell
Sametinget

Förslag: Samebyarna ska ha jämställda styrelser

I förslaget till ny jämställdhetspolitiskt program föreslås det att samebyarna i Sverige ska ha jämställda styrelser innan 2018 års utgång med en könsfördelning på 60/40. Ett förslag som SSR:s ordförande Jörgen Jonsson stödjer. 

Det är politikerna Marie Persson (Landspartiet svenska samer), Birgitta Pounu (Jakt- och fiskesamerna) och Per Olof Nutti (Samelandspartiet) som har arbetat fram förslaget till ny handlingsplan för jämställdhetspolitik.

Utöver att samebyarnas styrelser ska vara jämställda nämns också det som mål att fler kvinnor ska bli ordförande i samebyarna. 

Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska Samers Riksförbund stödjer jämställdhet i renskötsel. 

 – Det är en lovvärd ambition, men det är naturligtvis mycket som spelar in på detta, som familjeförhållanden, arbetsmiljön och klimatet inom samebyarna, hur samarbetet inom samebyn är, hur betesmarkerna är som styr detta mycket.   

Han medger samtidigt att jämställdhet i renskötsel är ett svårt ämne.

– Jag har uttalat mig om jämställdhet och kvinnornas roll i samebyarna. Det är nästan det samma hur man uttalar sig så blir det fel. Det är alltid någon som känner sig trampad på tårna, men jämställdhet är något man ska jobba med säger han.

Jonsson kan se fördelar för samebyarna med flera kvinnor i styrelser, eftersom dagens samebyar ofta har svaga administrativa resurser.

 – Det är tufft. Som regel sitter det renskötande män i styrelserna som har renar och renskötseln att ta hand. De är ofta otillgängliga utan mobiltäckning och så. Det skulle ju underlätta om mycket om man hade en kompetens som skulle hjälpa till med administrationen som är anträffbar på ett annat sätt. 

På frågan om han tror att målet om jämställda styrelser kan bli svårt att nå, svarar han: 

 – Vissa samebyar är mera konservativa än andra. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista