Politiker i samspråk.
Per Mikael Utsi har genom Guovssonásti begärt Börje Allas avgång som styrelseordförande vid Sameskolstyrelsen. Det hindrade inte ett glatt samspråk. Foto: Inga Marja Steinfjell
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Debatt om sameskolorna på förslag till nästa plenum

Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas föreslår att Sametingets plenum debatterar utbildningen vid sameskolan i nästa plenum i vår.

I sameskolstyrelsens redovisning för 2015 skriver ordförande Börje Allas att det är märkligt att sametingspolitikerna inte tagit upp sameskolorna till diskussion under plenum.

Börje Allas säger att det vore på sin plats att höra politikernas syn på sameskolan, utifrån sameskolstyrelsens årsredovisning som nyligen offentliggjorts och han vill ha upp sameskolstyrelsen till diskussion i nästa plenum.

I Sameskolstyrelsens årsredovisning framkommer att det är stor brist på samisktalande förskolelärare men att sameskolstyrelsen satsat på den personal som inte är legitimerade förskolelärare.

Sameskolans satsning på olika språknästen i Jokkmokk anser sameskolstyrelsen har gett ett gott resultat. Inte lika positiv är då att antalet samiska barn på förskolorna minskade med totalt 60 barn mellan 2014 och 2015 och att underskottet landade på 7,1 miljoner kronor, varav avskedandet av före detta skolchefen Björn Hedlund kostade 4,1 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".