Marita Stinnerbom
1 av 2
Marita Stinnerbom, arkivfoto. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
Christina Åhrén, Min Geaidnu. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Christina Åhrén, Min Geaidnu, arkivfoto. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Dagslång budgetdebatt trots väntat utfall i omröstningen

1:53 min

Trots att det var väntat att styrelsen skulle få igenom sitt budgetförslag var det många som ville säga sitt i budgetdebatten under plenum i Gällivare.

Delar av debatten handlade om rennäringsnämndens budget som bland annat rymmer de för den enskilde renägaren viktiga poster som ersättning för renar som blir rovdjursmat och katastrofskadeskydd vid låst bete på vintern.

- Vi kommer definitivt att dela ut rovdjursersättningen och katastrofskadeersättningen, säger Christina Åhrén, Min Geaidnus ledamot i Sametingets styrelse.

Enligt styrelsens förslag så har man inte budgeterat några medel för 2016 för katastrofskadeskyddet, vad är det som gör att du kan säga att det ändå kommer att betalas ut?

- Det är för att rennäringsnämnden har tagit beslutet att nollställa det här. Men det är för att man ska använda den anslagskredit som man har från nästa år, så de pengarna har man räknat med att man kan ta därifrån, säger Christina Åhrén.

Marita  Stinnerbom i Guovssonásti ville däremot se en summa

- Renägarna ska helt enkelt se att vi lyssnar på dom och se att det finns medel, att man får känna lugn och trygghet, säger Stinnerbom.

Tycker du att de idag behöver vara oroliga?

- Vi har erfarenheter från föregående år när renägarna inte får besked från Sametinget förrän först i juni, säger Marita Stinnerbom.

Från talarstolen ifrågasattes också rennäringsnämndens kompetens att hantera budgeten för rennäringsfrågorna. Men vare sig Christina Åhrén eller Marita Stinnerbom är oroliga.

- Alla som sitter i ordinarie i rennäringsnämnden är renskötare, vice ordförande är ordförande i en sameby och vi har flera som är direkt knutna till renskötseln, säger Christina Åhrén.

- Jag är inte orolig nu utan det är för framtiden, vi har val om fyra år, säger Marita Stinnerbom.

Är det starten till valrörelsen vi såg idag?

- Nej det tycker jag inte, det är många som beskyllde oss för att ha börjat valrörelsen. Jag tycker att vi har utarbetat ett bra förslag och jag anser inte att vi bedriver någon valpropaganda, utan det här är åtgärder som vi anser behövs, säger Marita Stinnerbom.

– Det är nog starten på valrörelsen för vi har också ett misstroende mot styrelsens ordförande och misstroende mot Sameskolstyrelsens ordförande, så jag tror att det här är uppstarten säger Christina Åhrén, Min Geaidnu.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista