Stina Stoor
1 av 2
Stina Stoor Foto: Petter Trens/Borås Tidning
Stina Stoor vann BoråsTidnings debutantpris
2 av 2
Stina Stoor vann BoråsTidnings debutantpris Foto: Mikael Olmås/P4Sjuhärad

Stina Stoor tog hem största debutantpriset i Sverige

3:44 min

Det har varit ett framgångsrikt år för författaren Stina Stoor. Nu tilldelas hon Borås Tidnings debutantpris för sin novellsamling "Bli som folk" .

Det har varit ett framgångsrikt år för författaren Stina Stoor. Nu tilldelas hon även Borås Tidnings debutantpris för sin novellsamling "Bli som folk" .

Hon var nominerad till Augustpriset 2015 och för bara några veckor sedan fick hon ta emot Katapultpriset.

"För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum" får hon nu även Borås Tidnings debutantpris vars prissumma på 100 000 kronor är den största i Sverige för en skönlitterär debut.

I "Bli som folk" har Stina Stoor i nio noveller skildrat en rad karaktärer i Västerbotten där hon själv är född och uppvuxen.

 – Jag har konfliktfyllda känslor inför Västerbottens inland och inför hela min uppväxt. Ett tag var det ren skam, sa Stina Stoor till TT i en intervju i somras.

Att vinna är inget nytt - det lyckades Stina Stoor med redan vid första försöket i Umeås novelltävling, 2012. Men det dröjde innan hon gav efter för författardrömmen och slutförde "Bli som folk".

 – Som man har tjatat, att jag ska skärpa mig och bli som folk. Man ska inte ha för många idéer som jag hade. Mina föräldrar ville att jag skulle ha det bra, och det innebar en stadig lön från ett riktigt jobb, förklarade hon för TT.

Övriga nominerade till Borås Tidnings debutantpris var Theodor Hildeman Togner ("Ut), Gabriel Itkes-Sznap ("Tolvfingertal"), Linna Johansson ("Lollo") och Anna Westphalen ("Perfekt packad skit").

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista