Politiker i samspråk.
Per Mikael Utsi har genom Guovssonásti begärt Börje Allas avgång som styrelseordförande vid Sameskolstyrelsen. Det hindrade inte ett glatt samspråk. Foto: Inga Marja Steinfjell
Sámedigge/Saemiedigkie/Sámediggi

Sametinget avsatte sameskolstyrelsens ordförande

0:41 min

Efter ett yrkande från partiet Guovssonásti att återkalla ordförandeuppdraget för Sameskolsstyrelsens ordförande Börje Allas röstade plenum för att avsätta honom.

Efter voteringen stod det klart att 17 ledamöter ville återkalla Börje Allas uppdrag, tio ledamöter ville ha kvar honom som ordförande och fyra röstade blankt.

 – Det är oerhört viktigt att vi sköter ekonomin i de myndigheter vi har, säger Guovssonástis Per-Mikael Utsi och syftar på att Sameskolstyrelsen har ett budgetunderskott på sju miljoner.

Börje Allas eget parti Samerna samt Jakt och fiske samerna reserverade sig mot beslutet i plenum. Anders Kråik från partiet Samerna säger att hans främsta intresse är verksamheten och att prioritera det samiska språket i verksamheten.

 – Om man inte gör det så ser jag inte någon ljus framtid för ett livaktigt skolarbete, och det är där man känner en stor oro nu att den förkämpen som verkligen har kämpat för att prioritera det samiska språket nu har blivit misstroendeförklarad, säger Kråik.

Även tillförordnade skolchefen Annechatrin Brandén stödjer Börje Allas.

I ett pressmeddelande innan plenums beslut skrev Brandén att underskottet på 7,1 miljoner inte beror på att ekonomin har misskötts, utan istället på att man varit tvungen att köpa ut förre skolchefen till en kostnad av sammanlagt 4,1 miljoner. Enligt henne beror det också på att det gjorts en annan beräkning av antalet barn i förskola och skola, vilket inneburit tre miljoner i underskott.

"Under året har nämnden under Börje Allas ledning arbetat aktivt med att förbättra och höja kvaliteten inom Sameskolstyrelsen. Nämnden och Allas har gjort ett gott arbete och verkar för att utveckla Sameskolstyrelsens arbete i stort", skriver Brandén.

Anders Kråik var också kritisk mot att de partier som avsatt ordföranden inte hade förslag på ny ordförande. 

- Det finns fem ledamöter i Sameskolsstyrelsen och jag utgår att de som finns där kommer att se till att man har en ordförande ganska snart, säger Per-Mikael Utsi.

Vi når Börje Allas själv på telefon några timmar efter beslutet i plenum.

 – Jag ställer inte upp på intervju överhuvudtaget.

Men vad säger du om att de har valt att du inte ska vara ordförande längre i nämnden för Sameskolstyrelsen?

 – Enda kommentaren är att jag alttid respekterar Sametingets plenumsbeslut och jag kan slåss för deras beslut också för de har rätt att besluta i vilken riktning de vill.

Är du förvånad att det blev så här efter alla kontroverser som har varit?

 – Det behåller jag för mig själv. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista