Josefina Lundgren Skerk, Jakt och Fiskesamerna vice ordförande i Sametingets styrelse
1 av 2
Josefina Lundgren Skerk, (JoF) vice ordförande i Sametingets styrelse Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Ingrid Inga, Samelandspartiet/Sámiid riikabellodat
2 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet/Sámiid riikabellodat Foto: Inga Marja Steinfjell/Sameradion & SVT Sápmi
Sametinget

Skuggrapport skickad inför FN-förhör

2:02 min

Sametinget har skickat in en skuggrapport inför att FN:s råd för mänskliga rättigheter förhör Sverige i mars. I skuggrapporten ger Sametinget sitt perspektiv på hur Sverige agerat när det gäller samiska frågor.

Sametingets vice ordförande Josefina Lundgren Skerk säger att de byggt rapporten på material som de tidigare lämnat in till FN och den situation som råder i Sápmi.

– Vi går ju igenom de frågor som har ställts och de svar som Sverige har kommit med där de bland annat pratar mycket om utbildningssituationen, sin lärarsatsning, minoritetspolitik men också samiska rättigheter till land och vatten. Vi kritiserar bland annat bristen på fritt informerat samtycke som det heter eller samisk självbestämmande kort och gott, säger Josefina Lundgren Skerk.

Vad är den viktigaste frågan som ni vill framföra?

– Det viktigaste som vi trycker på är att Sverige ska ta sitt ansvar och skriva under de internationella konventioner och deklarationer som finns och leva upp till dem också.

Bland annat vill Sametinget att Sverige ratificerar ILO 169, att samer ska få delta i beslut som påverkar dem när det gäller till exempel exploateringar och rätten till självbestämmande.

Dessutom vill Sametinget att Sverige etablerar en sanningskommission om hur det samiska folket historiskt behandlats. Det är Sametingets styrelse som står bakom skuggrapporten. Ingrid Inga i Samelandspartiet hade gärna sett att alla folkvalda hade varit med att ta fram den eller att åtminstone partier utanför styrelsen hade kontaktats.

– Nog hade man på ett eller annat sätt tagit kontakt med oss även före plenum, då hade man kunnat lyfta fram saker som vi tycker är viktiga och som vi tidigare hade lyft fram, som brister i Sveriges hantering när det gäller förhållanden mot oss samer, säger Ingrid Inga.

Vad tycker du är viktigast att lyfta i en sådan här skuggrapport?

– Dels är det framför allt regeringens passivitet i de samiska frågorna, det har inte hänt särskilt mycket de senaste tio åren. Men det finns frågor som är aktuella frågor som till exempel Nordiska samekonventionen och slutdokumentet till Fn:s urfolksdeklartion som FN antog september 2014, säger Ingrid Inga som leder Samelandspartiet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista