Lodjur
Foto: David Zalubowski/TT

Naturvårdsverket stoppar lodjursjakt

Licensjakt på åtta lodjur i Norrbotten får inte genomföras. Naturvårdsverket upphäver länsstyrelsens beslut.

För ett par veckor sedan beslutade länsstyrelserna i varsitt beslut att åtta lodjur ska få fällas i Norrbotten och 11 lodjur i Västerbotten.

Besluten har överklagats och nu har Naturvårdsverket vad gäller Norrbotten beslutat att upphäva länsstyrelsens beslut om licensjakt.

I beslutet hänvisar Naturvårdsverket till de kriterier som ska vara uppfyllda för att licensjakt ska kunna beslutas:

  • Jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar.
  • Jakten ska inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för lostammen
  • Jakten ska vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning samt ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.

Naturvårdsverket anser inte att Norrbottens länsstyrelse har motiverat, och inte heller visat att det finns ett acceptabelt och ändamålsenligt syfte med jakten och att det saknas annan lämplig lösning.

Vad gäller beslutet om licensjakten i Västerbotten så har Naturvårdsverket beslutat att stoppa jakten tillsvidare, så kallad inhibition, eftersom Naturvårdsverket planerar att behandla överklagan i början av nästa vecka.

Läs mer om Naturvårdsverkets beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista